-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto dla zabieganych bez piekarnika. Zrobisz je w kilka chwil, a smakuje lepiej niż z cukierni
Ciasto dla zabieganych bez piekarnika. Zrobisz je w kilka chwil, a smakuje lepiej niż z cukierni
Apetyczne i słodkie wypieki nie są dostępne jedynie w sklepach i cukierniach. Można zrobić je również w domu nawet gdy nie ma się do dyspozycji piekarnika. To ciasto zrobisz na ciepło, ale z użyciem innego, bardziej dostępnego narzędzia. Nie uwierzysz jakie to proste.
Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]
Ciasta i słodkie wypieki nie zawsze muszą być wykonane ze skomplikowanego i czasochłonnego przepisu. My znamy recepturę na słodkie owocowe ciasto, które nie tylko wykona się w ekspresowym tempie, a także nie wymaga pieczenia w piekarniku. Robi się je bezpośrednio na patelni, lecz jego smak jest równie aromatyczny i pyszny jak wypiek wykonany w tradycyjny sposób. Taki przepis perfekcyjne sprawdzi się w weekendowe dni, kiedy to nie zawsze ma się za dużo ochoty na stanie przy garnkach.
Przepis na ciasto z patelni
Składniki
- szklanka mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- łyżeczka oleju,
- szczypta soli,
- 2 garście świeżych truskawek lub malin,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Do miski wbij jajka oraz dodaj cukier. Całość dokładnie ubij na sztywną i puszystą konsystencję. Podczas ubijania składników dodawaj stopniowo jogurt naturalny, a także olej.
- Gdy składniki dokładnie się połączą wsyp przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Owoce dokładnie przemyj, w razie potrzeby podziel na mniejsze kawałki i dodaj do powstałego ciasta. Delikatnie zamieszaj.
- Patelnię posmaruj cienką warstwą oleju, następnie wylej na nią powstałą masę. Wierzch wyrównaj za pomocą szpatułki i przykryj naczynie przykrywką. Ciasto piecz na bardzo małym ogniu przez około 15-20 minut. Podczas podpiekania kontroluj, czy na pewno się nie przypala.
- Po tym czasie odwróć ciasto na drugą stronę i podpiekaj je przez parę chwil. Najlepiej aby było na ogniu jeszcze przez około 10 minut.
- Tak przygotowane ciasto zsuń na duży talerz i posyp cukrem pudrem. Podziel je na mniejsze kawałki i podawaj z lodami lub bitą śmietaną.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl