Ciasto dla zabieganych bez piekarnika. Zrobisz je w kilka chwil, a smakuje lepiej niż z cukierni

Apetyczne i słodkie wypieki nie są dostępne jedynie w sklepach i cukierniach. Można zrobić je również w domu nawet gdy nie ma się do dyspozycji piekarnika. To ciasto zrobisz na ciepło, ale z użyciem innego, bardziej dostępnego narzędzia. Nie uwierzysz jakie to proste.
Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Ciasta i słodkie wypieki nie zawsze muszą być wykonane ze skomplikowanego i czasochłonnego przepisu. My znamy recepturę na słodkie owocowe ciasto, które nie tylko wykona się w ekspresowym tempie, a także nie wymaga pieczenia w piekarniku. Robi się je bezpośrednio na patelni, lecz jego smak jest równie aromatyczny i pyszny jak wypiek wykonany w tradycyjny sposób. Taki przepis perfekcyjne sprawdzi się w weekendowe dni, kiedy to nie zawsze ma się za dużo ochoty na stanie przy garnkach.

Przepis na ciasto z patelni

Składniki

  • szklanka mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka oleju,
  • szczypta soli,
  • 2 garście świeżych truskawek lub malin,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wbij jajka oraz dodaj cukier. Całość dokładnie ubij na sztywną i puszystą konsystencję. Podczas ubijania składników dodawaj stopniowo jogurt naturalny, a także olej.
  2. Gdy składniki dokładnie się połączą wsyp przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Owoce dokładnie przemyj, w razie potrzeby podziel na mniejsze kawałki i dodaj do powstałego ciasta. Delikatnie zamieszaj.
  4. Patelnię posmaruj cienką warstwą oleju, następnie wylej na nią powstałą masę. Wierzch wyrównaj za pomocą szpatułki i przykryj naczynie przykrywką. Ciasto piecz na bardzo małym ogniu przez około 15-20 minut. Podczas podpiekania kontroluj, czy na pewno się nie przypala.
  5. Po tym czasie odwróć ciasto na drugą stronę i podpiekaj je przez parę chwil. Najlepiej aby było na ogniu jeszcze przez około 10 minut.
  6. Tak przygotowane ciasto zsuń na duży talerz i posyp cukrem pudrem. Podziel je na mniejsze kawałki i podawaj z lodami lub bitą śmietaną.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA