Fasola to roślina strączkowa o wysokiej wartości odżywczej, którą warto regularnie umieszczać w jadłospisie. Aby nie była ciężkostrawna, przed gotowaniem należy ją namoczyć. Zwykle zostawia się ją w wodzie na całą noc. Podpowiadamy, co można zrobić, żeby skrócić ten czas do jednej godziny. Chodzi o dodanie do wody popularnego produktu.
Fasola ma wysoką wartość odżywczą, w większości składa się z węglowodanów. Jest bogata w błonnik, dzięki któremu korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Poza tym odżywia mikroflorę jelitową i wspiera jej funkcjonowanie. Jako dobre roślinne źródło białka, występuje w dietach wegetariańskiej i wegańskiej w miejscu potraw mięsnych. Jej gotowanie może trwać sporo czasu - przed jej przyrządzeniem przez co najmniej osiem godzin powinna się namaczać w wodzie. Co zrobić, aby przyspieszyć ten proces?
Jeśli chcesz, żeby moczenie fasoli trwało krócej, wystarczy zastosować pewien prosty sposób. Wystarczy dodać do wody, którą zalewa się fasolę, odrobinę sody oczyszczonej. Dzięki temu będzie trzeba czekać jedynie godzinę i będzie można szybciej przystąpić do gotowania.
Innym równie skutecznym sposobem jest dodanie do wody niewielkiej ilości kwasu cytrynowego. Jeśli przystępuje się do gotowania, warto pamiętać, że czas zależy głównie od długości moczenia i wielkości nasion. Aby dodatkowo skrócić czas samego gotowania, dobrze jest dodać soli, która zmiękczy skórkę nasion. W ten sposób fasola podczas gotowania nie będzie też pękała. Na szklankę suchych nasion powinna przypadać ćwierć łyżeczki soli.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl