Jak podlewać warzywa w ogródku i czy aby na pewno wystarczy to robić wyłącznie wodą? Te metody uczynią cię mistrzem ogrodnictwa

Bez dwóch zdań uprawa ogródka należy do satysfakcjonujących zajęć, jednak jeszcze więcej radości sprawia, gdy efekty ciężkiej pracy można zaobserwować w obfitych plonach. Uprawiając najróżniejsze warzywa i rośliny, trzeba jednak wiedzieć, jak odpowiednio się nimi opiekować. Nie każdy wie bowiem, że podlewanie samą wodą może być niewystarczające.

Rośliny potrzebują nawodnienia i wie to każdy, nawet ci niezajmujący się na codzień ogródkiem. Niekiedy nie wystarczy jednak sama woda, a wiele roślin wymaga regularnego nawożenia. Jak więc podlewać warzywa, by za kilka tygodni cieszyć się bogatymi i obfitymi plonami? Sekret tkwi w odpowiedniej pielęgnacji i kilku naturalnych dodatkach.

Zobacz wideo Jak dbać o sadzonki pomidora?

Jak często podlewać warzywa? Warto znaleźć balans

To jak często należy podlewać warzywa, zależy od wielu czynników. Jest to między innymi rodzaj rośliny oraz faza wzrostu, w której się znajduje. Świadomość ile wody potrzebują warzywa, jest kluczowa, ponieważ zarówno jej nadmiar, jak i niedobór mogą poskutkować kiepskimi plonami, chorobami, a nawet obumarcie roślin. Dlatego też o odpowiednie nawodnienie należy dbać podczas siania warzyw, oraz w trakcie ich kwitnienia i wydawania plonów. Wtedy również warto je nawozić, by dać im jak najwięcej odżywczych substancji potrzebnych na danym etapie rozwoju.

Najlepiej podlewać warzywa rano i wieczorem, choć jeśli nie mamy pewności co do nocnych przymrozków, lepiej zrobić to na początku dnia, bowiem marznąca w glebie woda może skutecznie uszkodzić rośliny. Jednocześnie nie należy robić tego np. w trakcie upałów, ponieważ temperatura wody w glebie wzrośnie i niemalże "ugotuje" układ korzeniowy roślin. 

Te szczegóły mają znaczenie

Równie istotna jest temperatura wody, której używamy do podlewania. Nie należy używać lodowatej lub ciepłej wody, a najlepiej sprawdzi się ta w temperaturze pokojowej. W innym wypadku korzenie mogą źle znieść nagłe wahania temperatur, co w efekcie poskutkuje nawet obumarciem rośliny. Dodatkowo należy pamiętać, że rośliny, które mają kiepsko rozwinięty system korzeniowy, np. jest on płytki, wymagają większej częstotliwości podlewania. Roślinami, które wymagają częstego podlewania, są:

  • ogórki,
  • truskawki,
  • pomidory,
  • melony,
  • dynie,
  • arbuzy,
  • cukinie.

Z mniejszymi ilościami wody dobrze poradzą sobie zaś buraki ćwikłowe, marchew, czy groch. Nie oznacza to jednak, że można o nich zapomnieć. Te także wymagają regularnego podlewania.

Sama woda nie starczy? Dodaj te składniki

Poza samą wodą warto warzywa i rośliny nawozić oraz odżywiać. Do tego doskonale sprawdzi się np. dodatek cukru, tudzież glukozy do wody, której używamy do nawadniania ogródka. Tę metodę często używa się do podlewania ogórków gruntowych. Taki słodki roztwór podawany od czasu do czasu dostarczy niezbędnych minerałów i składników odżywczych, oraz sprawi, że plony będą duże i przepyszne.
Inną, lubianą przez ogrodników opcją jest nawóz ze świeżych drożdży. Taka mieszanka będzie bombą witaminową dla roślin, dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B. Dodatkowo wzmocni ona układ korzeniowy uprawianych przez nas warzyw.

Tradycyjną metodą będzie zaś użycie gnojówki z pokrzywy lub odchodów krów, czy koni. Należy jednak ją porządnie rozcieńczyć, by nie spalić roślin. Dobrze sprawdzi się także kompost i regularne opryski, które ochronią rośliny przed chorobami i pasożytami. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się zdrowymi roślinami, które latem będą pełne utęsknionych plonów.

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.