• Link został skopiowany

Ciasto, które krąży w rodzinie od 80 lat. Technika babci sprawia, że jest puszyste jak nic innego

Proste wypieki to specjalność mojej babci, która robiła je na każdą okazję. Ten przepis znany jest od ponad 80 lat, a wykonanie jest prostsze, niż się wydaje. Wykorzystaj technikę babci, by ciasto było puszyste i miękkie. Tylko dzięki temu może wyjść dobre.
Ciasto z truskawkami
Fot, Shutterstock, Shaiith
Zobacz wideo Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - idealny deser na lato

W każdej rodzinie istnieją przepisy, które od wielu lat krążą po wszystkich bliskich. U mnie jest to przepis na ciasto, które przyrządza się od razu, gdy na straganach dostępne są sezonowe owoce. Babcia robiła je zawsze z truskawkami, które sama wyhodowała, a każdy zachwycał się tym wypiekiem. Sekretem na udane ciasto jest sposób, w jaki miesza się składniki. Jajka i cukier można wymieszać za pomocą miksera, natomiast reszta produktów powinna być zamieszana szpatułką, pewnym, ale mało energicznym ruchem. Dzięki temu ciasto wyjdzie delikatne i miękkie jak chmurka.

Przepis na ciasto jogurtowe

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • kieliszek oleju,
  • pół kilo truskawek,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Przed przygotowaniem ciasta wyjmij wszystkie składniki z lodówki. Powinny mieć one temperaturę pokojową.
  2. Jajka wbij do miski i ubij za pomocą miksera. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując.
  3. Do powstałej masy dodaj przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj olej i jogurt naturalny, całość wymieszaj za pomocą szpatułki.
  4. Truskawki dokładnie przemyj pod bieżącą wodą, usuń szypułki, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej powstałe ciasto. Wierzch wyrównaj szpatułką i ułóż na nim pokrojone owoce.
  6. Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40 minut. Aby upewnić się, że wypiek jest gotowy możesz zastosować metodę na suchy patyczek. Gdy wbijesz wykałaczkę w ciasto, po wyciągnięciu powinna być ona sucha.
  7. Wypieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: