Proste wypieki to specjalność mojej babci, która robiła je na każdą okazję. Ten przepis znany jest od ponad 80 lat, a wykonanie jest prostsze, niż się wydaje. Wykorzystaj technikę babci, by ciasto było puszyste i miękkie. Tylko dzięki temu może wyjść dobre.
Fot, Shutterstock, Shaiith
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - idealny deser na lato
W każdej rodzinie istnieją przepisy, które od wielu lat krążą po wszystkich bliskich. U mnie jest to przepis na ciasto, które przyrządza się od razu, gdy na straganach dostępne są sezonowe owoce. Babcia robiła je zawsze z truskawkami, które sama wyhodowała, a każdy zachwycał się tym wypiekiem. Sekretem na udane ciasto jest sposób, w jaki miesza się składniki. Jajka i cukier można wymieszać za pomocą miksera, natomiast reszta produktów powinna być zamieszana szpatułką, pewnym, ale mało energicznym ruchem. Dzięki temu ciasto wyjdzie delikatne i miękkie jak chmurka.
REKLAMA
Przepis na ciasto jogurtowe
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej,
pół szklanki drobnego cukru,
1,5 szklanki jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jajka,
kieliszek oleju,
pół kilo truskawek,
cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Przed przygotowaniem ciasta wyjmij wszystkie składniki z lodówki. Powinny mieć one temperaturę pokojową.
Jajka wbij do miski i ubij za pomocą miksera. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując.
Do powstałej masy dodaj przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj olej i jogurt naturalny, całość wymieszaj za pomocą szpatułki.
Truskawki dokładnie przemyj pod bieżącą wodą, usuń szypułki, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej powstałe ciasto. Wierzch wyrównaj szpatułką i ułóż na nim pokrojone owoce.
Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40 minut. Aby upewnić się, że wypiek jest gotowy możesz zastosować metodę na suchy patyczek. Gdy wbijesz wykałaczkę w ciasto, po wyciągnięciu powinna być ona sucha.
Wypieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.