Zapomnij o ryżu i kapuście. Te gołąbki to coś znacznie lepszego. Gospodynie złapią się za głowę

Klasyczne gołąbki znane są na całym świecie. My poznaliśmy recepturę, która różni się od tradycyjnego dania, ale smakiem dorównuje przepisom babci. Nie ma w niej klasycznej kapusty, a o ryżu można zapomnieć. To kulinarna rewolucja.
Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

Ile domów tyle sprawdzonych receptur na polskie klasyczne dania. Do tych potraw zalicza się też gołąbki, które zna chyba każdy. My jednak proponujemy podrasowaną wersję, o której mało kto słyszał. Zamiast ryżu znajdziesz w niej ziemniaki, a liście klasycznej kapusty zamienione są na wersję pekińską. Tak przyrządzone danie z pewnością jest bardziej sycące i zapełnia brzuch na długo.

Przepis na gołąbki ziemniaczane

Składniki

  • 1 kapusta pekińska,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g mięsa mielonego,
  • 2 średnie jajka,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe

  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się kapustą pekińską. Oczyść ją, następnie umieść w większym garnku z wodą. Gotuj ją do momentu aż liście będą odchodzić od całej kapusty. Liście wyjmuj z naczynia i odkładaj do przestudzenia. Gdy staną się zimne możesz usunąć z nich twardsze kawałki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, następnie podsmaż na nim warzywo. Gdy się lekko zarumieni zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
  3. Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw je na kilka chwil, po czym odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do nich mięso mielone. Wrzuć również podsmażoną cebulę, wbij jajka i pół szklanki kaszy manny. Dopraw składniki solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Całość dokładnie wyrabiaj na jednolitą, gładką masę.
  4. Tak przygotowany farsz układaj na chłodnych liściach kapusty i zawiń je jak klasyczne gołąbki. Zawinięte kawałki ciasno układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej je 100 ml wody.
  5. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 1 godzinę.
  6. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Przecier wlej do garnka, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dorzuć do całości mąkę i energicznie mieszaj do momentu aż grudki znikną.
  7. Po wypieczeniu gołąbków zalej je powstałym sosem i piecz przez następne 10 minut. Podawaj na ciepło. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA