Babcie zawsze mówiły, że nie ma lepszego dania na lato. Katarzyna Bosacka robi je w pięć minut

Jaki jest idealny przepis? Szybki, prosty, smaczny i zdrowy. Brzmi jak coś, co nie istnieje, ale w rzeczywistości wszystkie te kryteria w 100 procentach spełnia chłodnik! Nie dość, że ma każdą ze wspomnianych cech, to jeszcze, jak zwykły powtarzać babcie, to najlepsza zupa na lato i upały, bo doskonale chłodzi. Jeśli chcecie, ją zrobić, zobaczcie przepis Katarzyny Bosackiej. Ona robi chłodnik w pięć minut.

Więcej szybkich przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Chłodnik to takie danie, któremu trudno się oprzeć. Zwłaszcza latem, gdy nie dość, że możemy sięgnąć po świeżutkie warzywa, to jeszcze chwytamy się przeróżnych sposobów na to, by ochłodzić się w upalne dni. Nic zatem dziwnego, że babcie często powtarzały, że chłodnik to idealna zupa na tę porę roku. Można zrobić ją błyskawicznie i nie ma szans, żeby się nie udała. Swoim prostym i ekspresowym przepisem na chłodnik podzieliła się na Instagramie Katarzyna Bosacka.

Zobacz wideo Przetestuj nasz przepis na gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami

Przepis na chłodnik Katarzyny Bosackiej. Robi go w pięć minut

Dziennikarka na krótkim filmiku zdążyła pokazać, jak zrobić pyszny, letni chłodnik. Choć wideo jest dużo krótsze niż pięć minut, to Bosacka już wcześniej starła na tarce rzodkiewkę i ogórki. Jednak razem z tymi czynnościami przygotowania chłodnika nie powinno wam zająć więcej niż pięć minut. Co zatem będzie potrzebne?

Składniki:

  • jogurt naturalny,
  • kefir lub maślanka,
  • rzodkiewka,
  • ogórki,
  • buraki,
  • sól,
  • cukier,
  • jajko ugotowane na twardo.
 

Sposób przygotowania:

Ogórki i rzodkiewkę ścieramy na tarce. Do wybranego naczynia (np. do szklanej miski lub do garnka) wlewamy jogurt naturalny, a potem kefir lub maślankę. "W zasadzie możemy bawić się różnymi fermentowanymi napojami mlecznymi" - podpowiada Bosacka. Dodajemy tarte buraczki, rzodkiewkę, a na koniec ogórki.

Jakie proporcje? Takie jakie lubicie. Lubicie więcej ogórka - dajcie więcej ogórka

- radzi dziennikarka. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy odrobiną soli oraz odrobiną cukru i znów mieszamy. Na koniec na wierzchu układamy połówki jajek ugotowanych wcześniej na twardo. Gotowe! Chłodnik zrobiony w zaledwie pięć minut.

Fanom Katarzyny Bosackiej bardzo spodobał się przepis. Pod jej postem pojawiło się sporo pozytywnych komentarzy. "Ale fajnie. I tak szybciutko! Będzie zrobione", "Idealne do młodych ziemniaczków, a jakie zdrowe", "Od samego patrzenia nabiera się ochoty na takie pyszności i jeszcze jakie proste do wykonania" - pisali jej obserwatorzy. Bosacka doradziła też, jak chłodnik można udekorować. Doskonale sprawdzą się zarówno koperek, jak i natka pietruszki czy szczypiorek. Aby podkręcić smak tego letniego dania, można użyć również czosnku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.