Sok z czarnego bzu dostarcza duże ilości witamin i minerałów, m.in. witaminę C, witaminę B2, kwas foliowy, potas oraz fosfor. Spożywając regularnie ten preparat można wzmocnić układ odpornościowy, zwalczyć różnego rodzaju infekcje oraz wspomóc pracę układu trawiennego. Co więcej, sok z kwiatów czarnego bzu pomaga obniżyć ciśnienie krwi, dlatego zaleca się jego spożywanie osobom cierpiącym na nadciśnienie. Jak samodzielnie przygotować to naturalne lekarstwo? Podajemy bardzo prosty przepis.
Zobacz wideo Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych, okrągłych croissantów z Gdańska
Sok z kwiatów czarnego bzu. Przepis na domowy medykament
Do przygotowania soku z kwiatów czarnego bzu oprócz kwiatów będą potrzebne woda, cukier i cytryny - to dzięki nim uzyskamy lepszy smak soku. Na litr wody powinno przypadać dwadzieścia baldachów kwiatów.
Składniki:
- dwadzieścia dużych baldachów kwiatów czarnego bzu,
- litr wody,
- kilogram cukru,
- dwie cytryny.
Wystarczy zebrać kwiaty i zagotować je w wodzie z cukrem i sokiem z cytryn
Przygotowanie:
- Rozłóż kwiaty na białym papierze na dworze - na balkonie lub tarasie. Pozostaw je tam na około jedną godzinę. Po tym czasie przejrzyj kwiaty i ewentualnie usuń z nich owady potrząsając delikatnie baldachami.
- Gałązki z kwiatami odetnij nożyczkami nad garnkiem i pozostaw je w nim.
- W oddzielnym garnku zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryn. Przygotowanym syropem zalej kwiaty, zamieszaj je i odstaw do ostygnięcia.
- Kwiaty w syropie pozostaw na trzy dni w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w lodówce. Mieszaj całość raz dziennie.
- Gotowy syrop przecedź przez gazę, zagotuj i przelej do wyparzonych słoików.
- Zakręć je i pozostaw odwrócone dekielkami do dołu, aż wystygną.
Warto dodać, że syrop może być przechowywany w ciemnym miejscu nawet do dwunastu miesięcy. Po otwarciu powinien być przechowywany w lodówce i należy go spożyć w przeciągu kilku dni.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl