Sok z kwiatów czarnego bzu. Niezwykłe remedium na różne dolegliwości. Jeden składnik jest kluczowy

Chcesz przygotować sok z kwiatów czarnego bzu? Przedstawiamy bardzo prostą recepturę, według której będzie można przyrządzić napój pełen cennych właściwości zdrowotnych. Przygotujesz go przy użyciu czterech składników.

Sok z czarnego bzu dostarcza duże ilości witamin i minerałów, m.in. witaminę C, witaminę B2, kwas foliowy, potas oraz fosfor. Spożywając regularnie ten preparat można wzmocnić układ odpornościowy, zwalczyć różnego rodzaju infekcje oraz wspomóc pracę układu trawiennego. Co więcej, sok z kwiatów czarnego bzu pomaga obniżyć ciśnienie krwi, dlatego zaleca się jego spożywanie osobom cierpiącym na nadciśnienie. Jak samodzielnie przygotować to naturalne lekarstwo? Podajemy bardzo prosty przepis.

Zobacz wideo Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych, okrągłych croissantów z Gdańska

Sok z kwiatów czarnego bzu. Przepis na domowy medykament

Do przygotowania soku z kwiatów czarnego bzu oprócz kwiatów będą potrzebne woda, cukier i cytryny - to dzięki nim uzyskamy lepszy smak soku. Na litr wody powinno przypadać dwadzieścia baldachów kwiatów.  

Składniki:

  • dwadzieścia dużych baldachów kwiatów czarnego bzu,
  • litr wody,
  • kilogram cukru,
  • dwie cytryny.

Wystarczy zebrać kwiaty i zagotować je w wodzie z cukrem i sokiem z cytryn

Przygotowanie:

  1. Rozłóż kwiaty na białym papierze na dworze - na balkonie lub tarasie. Pozostaw je tam na około jedną godzinę. Po tym czasie przejrzyj kwiaty i ewentualnie usuń z nich owady potrząsając delikatnie baldachami. 
  2. Gałązki z kwiatami odetnij nożyczkami nad garnkiem i pozostaw je w nim. 
  3. W oddzielnym garnku zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryn. Przygotowanym syropem zalej kwiaty, zamieszaj je i odstaw do ostygnięcia.
  4. Kwiaty w syropie pozostaw na trzy dni w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w lodówce. Mieszaj całość raz dziennie.
  5. Gotowy syrop przecedź przez gazę, zagotuj i przelej do wyparzonych słoików.
  6. Zakręć je i pozostaw odwrócone dekielkami do dołu, aż wystygną.

Warto dodać, że syrop może być przechowywany w ciemnym miejscu nawet do dwunastu miesięcy. Po otwarciu powinien być przechowywany w lodówce i należy go spożyć w przeciągu kilku dni.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA