Strzelczyk wziął patelnię i zrobił takie młode ziemniaki, że głowa mała. Zwrócił uwagę na jeden błąd

Tomasz Strzelczyk zbudował wokół siebie solidną rzeszę fanów. Jego przepisy są jednocześnie proste i pomysłowe. Często sięga też po klasyki kuchni polskiej. W jednym z odcinków swojego programu pokazał, jak przygotować młode ziemniaki z patelni. Trzeba przyznać, że wyglądają niesamowicie apetycznie! Strzelczyk zdradził też, by uważać na jeden składnik, który dodany w złym momencie może popsuć smak.

Więcej treści kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Młode ziemniaki to jeden z tych produktów sezonowych, na który czekamy z utęsknieniem. Kiedy już dorwiemy je na targu i przyniesiemy do domu, wypadałoby jeszcze wiedzieć, jak je przygotować, by smakowały o-błęd-nie! Na szczęście jest Tomasz Strzelczyk, który w jednym ze swoim filmików pokazał, jak zrobić młode ziemniaki z patelni. Wystarczy kilka podstawowych przypraw oraz kilkanaście minut, by cieszyć się pysznym, letnim obiadem. "Będą fantastyczne" - przekonuje kucharz. Sami zobaczcie!

 

Przepis na młode ziemniaki Tomasza Strzelczyka. Wziął patelnię i wyczarował cudo

Składniki:

  • obrane młode ziemniaki,
  • woda,
  • koperek (w tym jeden z całą łodygą),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 kawałki masła,
  • słodka papryka mielona,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki przekładamy na patelnię. Na spód wlewamy wodę. Ziemniaki przyprawiamy szczyptą soli i lekko potrząsamy patelnią. Dodajemy koper razem z łodygą, przykrywamy patelnię i gotujemy ziemniaki do momentu, aż zmiękną. Strzelczyk podkreśla, że młode ziemniaki gotują się bardzo szybko. Żeby upewnić się, czy już są gotowe, należy wbić w nie wykałaczkę. Jeżeli wchodzi w nie bez problemu, to znaczy, że już się ugotowały.

Wyłączamy ogień pod patelnią i odcedzamy młode ziemniaki z wody. Wyjmujemy też łodygę kopru. Patelnię z ziemniakami z powrotem stawiamy na gazie i na małym ogniu podgrzewamy jeszcze przez chwilę, żeby całkowicie odparowały. W tym czasie czosnek kroimy drobno i siekamy koperek. Gdy młode ziemniaki odparują, dodajemy do nich kawałek masła. Podsmażamy, aż się zezłocą.

Zobacz wideo Zobaczcie też przepis Hapsa na młode ziemniaki z gzikiem
Pamiętajmy, żeby nie wrzucać od razu czosnku, bo zanim ziemniaki się zrumienią, czosnek nam się spali

- przestrzega Tomasz Strzelczyk.

Ziemniaki posypujemy odrobiną soli oraz świeżo roztartym czarnym pieprzem. Mieszamy, a gdy ziemniaki zyskają lekko złocisty kolor, możemy dodać czosnek. Znów mieszamy, a następnie posypujemy mieloną słodką papryką. Dodajemy kolejny kawałek masła. Pamiętamy o tym, żeby cały czas mieszać, bo inaczej składniki na patelni mogą się przypalić. Na koniec posypujemy młode ziemniaki koperkiem, mieszamy ostatni raz i przekładamy je na talerz. 

Pod postem Strzelczyka pojawiło się mnóstwo pozytywnych komentarzy. Fanom kucharza szybki przepis na młode ziemniaki bardzo się spodobał.

Ziemniaczki apetycznie sie prezentują, do pełni szczęścia i smaku brakuje jedynie zsiadłego mleka.
Jak zwykle petarda!!! Prosto i pysznie.
Wyglądają przepięknie, niesamowicie apetycznie

- pisali zachwyceni. 

Czy wam też spodobał się przepis Strzelczyka? Zamierzacie go przetestować? A może macie swój własny ulubiony przepis na młode ziemniaki? Podzielcie się nim z nami w komentarzach!

Więcej o:
Copyright © Agora SA