Więcej treści kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Młode ziemniaki to jeden z tych produktów sezonowych, na który czekamy z utęsknieniem. Kiedy już dorwiemy je na targu i przyniesiemy do domu, wypadałoby jeszcze wiedzieć, jak je przygotować, by smakowały o-błęd-nie! Na szczęście jest Tomasz Strzelczyk, który w jednym ze swoim filmików pokazał, jak zrobić młode ziemniaki z patelni. Wystarczy kilka podstawowych przypraw oraz kilkanaście minut, by cieszyć się pysznym, letnim obiadem. "Będą fantastyczne" - przekonuje kucharz. Sami zobaczcie!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Młode ziemniaki przekładamy na patelnię. Na spód wlewamy wodę. Ziemniaki przyprawiamy szczyptą soli i lekko potrząsamy patelnią. Dodajemy koper razem z łodygą, przykrywamy patelnię i gotujemy ziemniaki do momentu, aż zmiękną. Strzelczyk podkreśla, że młode ziemniaki gotują się bardzo szybko. Żeby upewnić się, czy już są gotowe, należy wbić w nie wykałaczkę. Jeżeli wchodzi w nie bez problemu, to znaczy, że już się ugotowały.
Wyłączamy ogień pod patelnią i odcedzamy młode ziemniaki z wody. Wyjmujemy też łodygę kopru. Patelnię z ziemniakami z powrotem stawiamy na gazie i na małym ogniu podgrzewamy jeszcze przez chwilę, żeby całkowicie odparowały. W tym czasie czosnek kroimy drobno i siekamy koperek. Gdy młode ziemniaki odparują, dodajemy do nich kawałek masła. Podsmażamy, aż się zezłocą.
Pamiętajmy, żeby nie wrzucać od razu czosnku, bo zanim ziemniaki się zrumienią, czosnek nam się spali
- przestrzega Tomasz Strzelczyk.
Ziemniaki posypujemy odrobiną soli oraz świeżo roztartym czarnym pieprzem. Mieszamy, a gdy ziemniaki zyskają lekko złocisty kolor, możemy dodać czosnek. Znów mieszamy, a następnie posypujemy mieloną słodką papryką. Dodajemy kolejny kawałek masła. Pamiętamy o tym, żeby cały czas mieszać, bo inaczej składniki na patelni mogą się przypalić. Na koniec posypujemy młode ziemniaki koperkiem, mieszamy ostatni raz i przekładamy je na talerz.
Pod postem Strzelczyka pojawiło się mnóstwo pozytywnych komentarzy. Fanom kucharza szybki przepis na młode ziemniaki bardzo się spodobał.
Ziemniaczki apetycznie sie prezentują, do pełni szczęścia i smaku brakuje jedynie zsiadłego mleka.
Jak zwykle petarda!!! Prosto i pysznie.
Wyglądają przepięknie, niesamowicie apetycznie
- pisali zachwyceni.
Czy wam też spodobał się przepis Strzelczyka? Zamierzacie go przetestować? A może macie swój własny ulubiony przepis na młode ziemniaki? Podzielcie się nim z nami w komentarzach!