-
Haps
-
Jak przygotować
- Ekspresowa alternatywa dla sernika. Nie potrzebujesz piekarnika, ale przyda się patelnia
Ekspresowa alternatywa dla sernika. Nie potrzebujesz piekarnika, ale przyda się patelnia
Sernik jest jednym z ulubionych ciast i to nie tylko w Polsce. Jego czas wykonania niestety może odstraszyć nawet największych jego fanów. Aby na dobre nie porzucać tego smaku znaleźliśmy równie smaczną alternatywę. Jest ona bez pieczenia i długiego czekania na gotowy wypiek.
Zobacz wideo
Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik
Bardzo często bez sernika nie wyobrażamy sobie świąt, przyjęć czy rodzinnych imprez. Jest to wypiek, który na dobre zakorzenił się w polskiej kulturze. Pomimo że smakiem nic nie potrafi mu dorównać, jego wykonanie jest czasochłonne i wymaga cierpliwości. Niestety nie wszyscy są obdarzeni takimi cechami, a pragnienie skosztowania tak dobrego ciasta jest silniejsze. W takich momentach proponujemy zrobić serniczki prosto z patelni. To smaczna i słodka alternatywa dla znanego klasyka. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kwadrans. Można je podawać z różnymi słodkimi dodatkami.
Przepis na serniczki z patelni
Składniki
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 250 g twarogu półtłustego,
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego.
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- jajko,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i cukier waniliowy, delikatnie zamieszaj.
- Do suchych składników wbij jajko i wkrusz twaróg. Całość dokładnie zagnieć do połączenia wszystkich produktów. Gdyby ciasto nie chciało się z sobą lepić dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj płaskie, okrągłe placki. Nie powinny być one cienkie, ale też nie za grube. Najlepiej jak będą miały około 2 cm grubości.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na tak rozgrzanym tłuszczu układaj przygotowane placki i smaż z obu stron na złoty kolor. Najlepiej podsmażać je na małym ogniu, by środek mógł się odpowiednio zrobić, a wierzch się nie przypalił.
- Tak przygotowane serniczki podawaj z sosem owocowym, świeżymi owocami lub cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl