Zobacz wideo
Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Racuchy, które zazwyczaj robimy nie mają w sobie żadnych dziwnych lub niespotykanych dodatków. Jednak my poznaliśmy recepturę na inną, smaczniejszą wersję. Zamiast dodawać do nich owoce, spróbuj placków z dodatkiem warzywa. W tej odsłonie wykorzystaj zieloną cukinię, którą wcześniej zetrzyj na grubych oczkach. Tak przyrządzone ciasto wysmaż na rumiany kolor i podawaj ze słodkimi polewami i owocami. Gdy ich skosztujesz nawet nie pomyślisz, że w cieście jest warzywo. Niemniej jednak ten dodatek sprawia, że są one wyjątkowe i nietuzinkowe.
Przepis na placki z cukinii na słodko
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 cukinia,
- 400 g jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju + do smażenia.
Sposób przygotowania
- Cukinię dokładnie przemyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i odstaw na parę minut.
- Po tym czasie odcedź nadmiar wody z miski z warzywem i dodaj jogurt naturalny. Wbij również jajka, wsyp cukier i cukier wanilinowy oraz przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej 2 łyżki oleju o całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej masy.
- Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Gdy będzie odpowiednio gorący formuj na nim cienkie i niewielkie placuszki. Smaż je z obu stron na średnim ogniu. Powinny przybrać złocisty kolor.
- Tak przygotowane placki podawaj ze słodkimi dodatkami. Najlepiej sprawdzi się domowy miód, konfitury, polewy czekoladowe, lub bita śmietana.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl