-
Haps
-
Jak przygotować
- To poważna konkurencja dla racuchów. Zielony i soczysty dodatek sprawia, że można je jeść całymi dniami
To poważna konkurencja dla racuchów. Zielony i soczysty dodatek sprawia, że można je jeść całymi dniami
Trzeba przyznać, że przepadamy za plackami nieważne, pod jaką odsłoną będą podawane. Racuchy, placki ziemniaczane czy innego warzywa goszczą na stołach bardzo często. Ten przepis pokaże ci nową odsłonę słodkich placków. To najlepsza wersja dzięki jednemu nieoczywistemu dodatkowi.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Racuchy, które zazwyczaj robimy nie mają w sobie żadnych dziwnych lub niespotykanych dodatków. Jednak my poznaliśmy recepturę na inną, smaczniejszą wersję. Zamiast dodawać do nich owoce, spróbuj placków z dodatkiem warzywa. W tej odsłonie wykorzystaj zieloną cukinię, którą wcześniej zetrzyj na grubych oczkach. Tak przyrządzone ciasto wysmaż na rumiany kolor i podawaj ze słodkimi polewami i owocami. Gdy ich skosztujesz nawet nie pomyślisz, że w cieście jest warzywo. Niemniej jednak ten dodatek sprawia, że są one wyjątkowe i nietuzinkowe.
Przepis na placki z cukinii na słodko
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 cukinia,
- 400 g jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju + do smażenia.
Sposób przygotowania
- Cukinię dokładnie przemyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i odstaw na parę minut.
- Po tym czasie odcedź nadmiar wody z miski z warzywem i dodaj jogurt naturalny. Wbij również jajka, wsyp cukier i cukier wanilinowy oraz przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej 2 łyżki oleju o całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej masy.
- Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Gdy będzie odpowiednio gorący formuj na nim cienkie i niewielkie placuszki. Smaż je z obu stron na średnim ogniu. Powinny przybrać złocisty kolor.
- Tak przygotowane placki podawaj ze słodkimi dodatkami. Najlepiej sprawdzi się domowy miód, konfitury, polewy czekoladowe, lub bita śmietana.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl