Jedna porcja tego dania to za mało. Ziemniaki w tej wersji przebijają wszystko. Nie zapomnij o tym składniku

Najprostsze i najszybsze przepisy okazują się najczęściej najlepszym wyborem. Naszą propozycją są ziemniaki, które połączone z tymi dodatkami są pysznym daniem obiadowym. Lepiej zrobić ich więcej, bo każdy poprosi o dokładkę. Trudno uwierzyć, że takie proste rozwiązania są tak smakowite.
Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti

Zapiekanki ziemniaczane są popularną propozycją obiadową w wielu domach. Swoją popularność zyskały dzięki prostocie wykonania i niewielkiej liście potrzebnych produktów. Tak naprawdę, aby je wykonać można wykorzystać wszystko to, co znajduje się obecnie w lodówce. My jednak proponujemy przepis, do którego potrzebne są konkretne składniki. Przede wszystkim zaopatrz się w dużą ilość ziemniaków, a także w mięso mielone. Nie zapomnij także o składnikach niezbędnych do zrobienia sosu pomidorowego, bo dzięki niemu całe danie nie będzie suche i niesmaczne. Taka potrawa robi się prawie sama, a cała magia dzieje się w piekarniku. 

Przepis na ziemniaki po egipsku

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • pół kilo mięsa mielonego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 cebule,
  • starty ser żółty,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj i pokrój w średniej grubości plastry. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w piórka.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Następnie na dnie naczynia ułóż jedną warstwę ziemniaków, posól je. Na warzywa wrzuć połowę mięsa mielonego, przykryj je kolejną warstwą kartofli.
  3. Ponownie utwórz warstwę z mięsa, następnie posyp je cebulą i przykryj ziemniakami.
  4. Przecier pomidorowy wymieszaj z jogurtem naturalnym. Tak przygotowaną mieszankę wylej na wierzch. Całość posól i popieprz. Na koniec przykryj folią aluminiową.
  5. Zapiekankę ziemniaczaną włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
  6. Po tym czasie zdejmij folię, posyp górę startym żółtym serem i piecz przez kolejne 10 minut.
  7. Podawaj na ciepło, a wierzch możesz udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA