-
Haps
-
Jak przygotować
- Jedna porcja tego dania to za mało. Ziemniaki w tej wersji przebijają wszystko. Nie zapomnij o tym składniku
Jedna porcja tego dania to za mało. Ziemniaki w tej wersji przebijają wszystko. Nie zapomnij o tym składniku
Najprostsze i najszybsze przepisy okazują się najczęściej najlepszym wyborem. Naszą propozycją są ziemniaki, które połączone z tymi dodatkami są pysznym daniem obiadowym. Lepiej zrobić ich więcej, bo każdy poprosi o dokładkę. Trudno uwierzyć, że takie proste rozwiązania są tak smakowite.
Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti
Zapiekanki ziemniaczane są popularną propozycją obiadową w wielu domach. Swoją popularność zyskały dzięki prostocie wykonania i niewielkiej liście potrzebnych produktów. Tak naprawdę, aby je wykonać można wykorzystać wszystko to, co znajduje się obecnie w lodówce. My jednak proponujemy przepis, do którego potrzebne są konkretne składniki. Przede wszystkim zaopatrz się w dużą ilość ziemniaków, a także w mięso mielone. Nie zapomnij także o składnikach niezbędnych do zrobienia sosu pomidorowego, bo dzięki niemu całe danie nie będzie suche i niesmaczne. Taka potrawa robi się prawie sama, a cała magia dzieje się w piekarniku.
Przepis na ziemniaki po egipsku
Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- pół kilo mięsa mielonego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- szklanka przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki oleju,
- 2 cebule,
- starty ser żółty,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj i pokrój w średniej grubości plastry. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w piórka.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Następnie na dnie naczynia ułóż jedną warstwę ziemniaków, posól je. Na warzywa wrzuć połowę mięsa mielonego, przykryj je kolejną warstwą kartofli.
- Ponownie utwórz warstwę z mięsa, następnie posyp je cebulą i przykryj ziemniakami.
- Przecier pomidorowy wymieszaj z jogurtem naturalnym. Tak przygotowaną mieszankę wylej na wierzch. Całość posól i popieprz. Na koniec przykryj folią aluminiową.
- Zapiekankę ziemniaczaną włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
- Po tym czasie zdejmij folię, posyp górę startym żółtym serem i piecz przez kolejne 10 minut.
- Podawaj na ciepło, a wierzch możesz udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl