Przepis na ten specjał odnalazłam w zeszycie mamy. Gdy go zjadłam od razu zaczęłam robić drugą porcję

Nie można zaprzeczyć, że najlepsze przepisy to te, które pochodzą ze starego zeszytu jakiegoś członka rodziny. Odtwarzanie ich jest dobrym ruchem, bo dzięki temu można poznać smaki, których już dziś nie ma za wiele. Takim przykładem jest ten specjał. Gwarantuję, że nie pożałujesz jego zrobienia.
Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby

W sklepach można znaleźć wiele smacznych sosów i dipów, które pasują nie tylko do mięs, a także na kanapki, czy do warzyw. Jednak nic nie zastąpi domowych smarowideł, które pozbawione są sztucznych wspomagaczy smaku. Takie specjały mają w sobie jedynie naturalne produkty, a dzięki temu ich smak bardzo trudno podrobić. Niedawno się o tym przekonałam odtwarzając przepis z zeszytu mamy. To receptura na pastę czosnkową z dodatkiem bazylii. Wykonanie jej jest całkiem proste. Po zrobieniu można ją przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach przez nawet kilka tygodni. Jednak musisz pamiętać o trzymaniu jej w lodówce. Idealnie pasuje jako dodatek do pieczeni, czy swojskich wędlin. W okresie grillowym może być perfekcyjnym dodatkiem do wysmażonej kiełbasy.

Przepis na pastę czosnkową mamy

Składniki

  • 300 g ząbków czosnku,
  • kieliszek oliwy z oliwek,
  • łyżeczka drobnej soli,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • świeża bazylia.

Sposób przygotowania

  1. Zanim przystąpisz do przygotowywania pasty poszukaj słoiczka. Następnie dokładnie go oczyść, wyparz i osusz. Upewnij się także, że masz do niego wieczko, które będzie szczelne.
  2. Czosnek obierz z łupin i bardzo drobno posiekaj. Możesz również przecisnąć go przez specjalną praskę lub zmiażdżyć za pomocą noża.
  3. Do warzywa wlej sok z cytryny, oliwę z oliwek i wsyp sól. Liście bazylii posiekaj i dodaj do reszty składników. Wszystko dokładnie wymieszaj i zmiksuj blenderem.
  4. Tak przygotowaną pastę przełóż do wyczyszczonych i osuszonych słoiczków. Na wierzch każdego wylej po łyżeczce oliwy. Każdy pojemnik dokładnie i szczelnie zakręć.
  5. Pastę czosnkową przechowuj w lodówce, możesz również ją zamrozić, jednak w tym przypadku lepiej umiejscowić ją w plastikowych foremkach.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.