Szukasz pomysłu na zdrowy obiad, który zaskoczy gości smakiem? Podajemy przepis na chłodnik z buraka - kolorowe danie, które zasmakuje dzieciom i dorosłym. Aby wyszedł idealny, warto przygotować go na bazie różnych wyrobów mlecznych, np. kefiru i kwaśnej śmietany.
Zobacz wideo Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych, okrągłych croissantów z Gdańska
Chłodnik z buraka. To danie sprawdzi się podczas upałów
Do przygotowania zupy będą potrzebne buraki, ogórki, jajka oraz kefir lub jogurt naturalny. Dla uzyskania bogatszego smaku można też połączyć kefir z jogurtem naturalnym i jogurtem typu greckiego. Do przyozdobienia dania warto użyć listków świeżej mięty - dodadzą zupie orzeźwiającej, aromatycznej nuty.
Składniki:
- pół kilograma ugotowanych buraków,
- dwa ogórki,
- dwa jajka,
- dwie szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego,
- pół szklanki kwaśnej śmietany,
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- koperek lub kilka listków świeżej mięty,
- grzanki do podania.
Gotową zupę można podawać z różnymi dodatkami, np. z miętą czy bazylią
Przygotowanie:
- Buraki umyj i ugotuj w osolonej wodzie, aż zmiękną. Po wystudzeniu obierz je i pokrój je w kostkę.
- Umyj ogórki, obierz je i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w drobne kawałki.
- Kefir lub jogurt naturalny wymieszaj ze śmietaną.
- Przestudzone buraki zetrzyj na tarce i połącz z kefirem. Do mieszanki dodaj ogórki i jajka.
- Dopraw całość sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Gotową zupę wstaw do lodówki na co najmniej jedną godzinę. Podawaj z koperkiem lub innymi ziołami.
Chłodnik można też zmiksować i podawać jako zupę krem z dodatkiem grzanek, groszków ptysiowych albo z kromką świeżego pieczywa. Poza tym sprawdzi się też pokrojony w kostkę ser feta. Ciekawego smaku i aromatu dodadzą mu świeże listki mięty lub bazylii.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl