Chłodnik z buraka o wyśmienitym smaku. Dodaj to do zupy, a zniknie z talerzy w okamgnieniu

Chłodnik z buraka to danie, które zaskakuje wyjątkowym smakiem. Jak go przyrządzić? Wystarczy połączyć wszystkie składniki i wstawić zupę do lodówki. Takie danie nie tylko smakuje, ale też dostarcza wielu cennych składników odżywczych.

Szukasz pomysłu na zdrowy obiad, który zaskoczy gości smakiem? Podajemy przepis na chłodnik z buraka - kolorowe danie, które zasmakuje dzieciom i dorosłym. Aby wyszedł idealny, warto przygotować go na bazie różnych wyrobów mlecznych, np. kefiru i kwaśnej śmietany.

Zobacz wideo Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych, okrągłych croissantów z Gdańska

Chłodnik z buraka. To danie sprawdzi się podczas upałów

Do przygotowania zupy będą potrzebne buraki, ogórki, jajka oraz kefir lub jogurt naturalny. Dla uzyskania bogatszego smaku można też połączyć kefir z jogurtem naturalnym i jogurtem typu greckiego. Do przyozdobienia dania warto użyć listków świeżej mięty - dodadzą zupie orzeźwiającej, aromatycznej nuty. 

Składniki:

  • pół kilograma ugotowanych buraków,
  • dwa ogórki,
  • dwa jajka,
  • dwie szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek lub kilka listków świeżej mięty,
  • grzanki do podania.

Gotową zupę można podawać z różnymi dodatkami, np. z miętą czy bazylią

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj i ugotuj w osolonej wodzie, aż zmiękną. Po wystudzeniu obierz je i pokrój je w kostkę.
  2. Umyj ogórki, obierz je i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w drobne kawałki.
  3. Kefir lub jogurt naturalny wymieszaj ze śmietaną. 
  4. Przestudzone buraki zetrzyj na tarce i połącz z kefirem. Do mieszanki dodaj ogórki i jajka.
  5. Dopraw całość sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  6. Gotową zupę wstaw do lodówki na co najmniej jedną godzinę. Podawaj z koperkiem lub innymi ziołami.

Chłodnik można też zmiksować i podawać jako zupę krem z dodatkiem grzanek, groszków ptysiowych albo z kromką świeżego pieczywa. Poza tym sprawdzi się też pokrojony w kostkę ser feta. Ciekawego smaku i aromatu dodadzą mu świeże listki mięty lub bazylii. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.