Bardzo szybka zupa brokułowa. Nie zapomnij o triku z masłem, a będzie dużo pyszniejsza

Wszyscy kocham proste i szybkie przepisy i dziś mamy dla was przepis na błyskawiczną zupę, za którą można skoczyć w ogień. Jak przygotować gęstą zupę brokułową na obiad? Musisz pamiętać o maśle - to ono będzie całym nośnikiem smaku. Oprócz tego przyda się aromatyczny ser i trochę czosnku.

Więcej przepisów na błyskawiczne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pyszna, aromatyczna zupa gotowa w 10 minut? To możliwe i nawet nie wiesz, jak proste do zrobienia. Jeśli twój dzienny grafik bywa napięty, a przecież coś jeść trzeba, koniecznie wypróbuj ten przepis na zupę brokułową - bez dokładki się nie obejdzie. 

Zobacz wideo

Błyskawiczna zupa brokułowa - trik z masłem wszystko zmienia

Składniki:

  • 1 większy brokuł
  • 3-4 młode ziemniaki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
  • 1 solidna łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g sera typu feta
  • do podania grzanki lub groszek ptysiowy

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, brokuła podziel na różyczki, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj młode ziemniaki i podsmażaj na dość sporym ogniu, aż się lekko zarumienią. Dodaj czosnek i podsmażaj 2 minuty. 
  3. Całość zalej bulionem, dodaj brokuły i gotuj, aż zarówno brokuły, jak i ziemniaki będą miękkie. 
  4. Dodaj pokruszony ser, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj całość za pomocą blendera ręcznego. 

Tak przygotowana zupa swoim smakiem z pewnością dorówna daniom z najlepszych restauracji. Ser feta możesz zastąpić także serem camembert lub - jeśli wolisz łagodniejszy smak - półtłustym twarogiem. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA