Więcej przepisów na błyskawiczne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pyszna, aromatyczna zupa gotowa w 10 minut? To możliwe i nawet nie wiesz, jak proste do zrobienia. Jeśli twój dzienny grafik bywa napięty, a przecież coś jeść trzeba, koniecznie wypróbuj ten przepis na zupę brokułową - bez dokładki się nie obejdzie.
Błyskawiczna zupa brokułowa - trik z masłem wszystko zmienia
Składniki:
- 1 większy brokuł
- 3-4 młode ziemniaki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
- 1 solidna łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- 100 g sera typu feta
- do podania grzanki lub groszek ptysiowy
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, brokuła podziel na różyczki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj młode ziemniaki i podsmażaj na dość sporym ogniu, aż się lekko zarumienią. Dodaj czosnek i podsmażaj 2 minuty.
- Całość zalej bulionem, dodaj brokuły i gotuj, aż zarówno brokuły, jak i ziemniaki będą miękkie.
- Dodaj pokruszony ser, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj całość za pomocą blendera ręcznego.
Tak przygotowana zupa swoim smakiem z pewnością dorówna daniom z najlepszych restauracji. Ser feta możesz zastąpić także serem camembert lub - jeśli wolisz łagodniejszy smak - półtłustym twarogiem.