Słoik pełen rozmaitości do grilla i kotleta. Klucz to słodki dodatek do zalewy, każdy będzie chciał jeszcze

Jaki jest najlepszy dodatek do dań z grilla? Oczywiście aromatyczne, chrupiące warzywka, które idealnie dopełniają ucztowanie i przemycają trochę kolorów na talerze. Dziś zdradzimy ci przepis na grillowy słoik rozmaitości, czyli piklowane warzywa w miodowej zalewie. Goście będą go wyrywać sobie z rąk.

Więcej przepisów na dodatki do grilla znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Grillowy słoik rozmaitości to nie tylko idealny dodatek do kiełbaski czy karkówki, ale świetnie będzie pasować także do dań obiadowych, na przykład duszonego mięsa lub drobiowych kotlecików. Sposób wykonania jest banalny, ale kluczem smaku jest zalewa. Jak przygotować najlepszą sałatkę do grilla? Nie żałuj warzyw i miodu. 

Najlepsza sałatka do grilla - słoik rozmaitości

Składniki:

  • 6-8 ogórków gruntowych 
  • 1 czerwona papryka
  • kilka rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki miodu (możesz dać mniej, jeśli nie przepadasz za zbyt słodkim smakiem)
  • 4 łyżki octu 
  • niepełna szklanka wody

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie oczyść, ogórków nie musisz obierać. Następnie pokrój je w plastry, podobnie pokrój rzodkiewki (plastry powinny być cienkie). Paprykę pokrój w słupki, cebulę w piórka, a koperek drobno posiekaj. 
  2. Wszystkie warzywa przełóż do miski i zasyp je odrobiną soli, by puściły wodę. Następnie dodaj ocet, miód, dodaj do smaku odrobinę pieprzu i zalej całość wodą. 
  3. Warzywa dokładnie wymieszaj i przełóż do słoika, wraz z zalewą. Następnie włóż do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. 

Do takiej sałatki możesz dodać także plastry cukinii, marchewki i odrobinę czosnku. Jeśli jednak chcesz, żeby sałatka była łagodniejsza, zamiast octu spirytusowego użyj octu jabłkowego - będzie równie smacznie.

Więcej o: