Soczysta karkówka, do której wrócisz nie raz. Swój smak zawdzięcza tej marynacie

Mięso pełni ważną funkcję w kuchni polskiej. To właśnie ono występuje w prawie każdym tradycyjnym daniu, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niego obiadu. Jak zrobić soczyste i miękkie kawałki mięsa bez większego wysiłku? Zdradzamy nasz patent.
Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue

Na samą myśl o pysznym i rozpływającym się w ustach mięsie może zacząć cieknąć ślinka. Wykonanie takiego specjału nie jest jednak dla wszystkich prostą sprawą. Przez wykorzystanie złych proporcji lub przepisów mięsne kawałki mogą okazać się twarde i trudne do zjedzenia. W tym przepisie pokażemy, że odpowiedni efekt nie musi być wcale trudny, ani czasochłonny. Karkówka po flisacku jest tego dobrym przykładem. To potrawa wywodząca się z kuchni flisaków, która łączy w sobie kruchość mięsa, soczystość warzyw i aromatyczne zapachy marynaty. To właśnie ten ostatni składnik sprawia, że mięsne plastry są tak delikatne i smakowite.

Przepis na karkówkę po flisacku

Składniki

  • 2 kg karkówki w plastrach,
  • pół kilo ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki oleju + do smażenia,
  • 3 łyżki musztardy,
  • pół szklanki mąki,
  • szklanka wody,
  • suszony majeranek,
  • papryka słodka w proszku,
  • papryka ostra w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Karkówkę dokładnie rozbij na cienkie plastry. Do miski wlej musztardę, olej, a także dodaj pieprz, papryki, majeranek i sól. Czosnek obierz z łupin, przeciśnij przez praskę i dodaj do składników, wymieszaj.
  2. Kawałki mięsa zamocz w marynacie i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim wszystkie gotowe plastry schabu. Wysmażone mięso przekładaj do naczynia żaroodpornego.
  3. Podczas gdy schab się smaży przygotuj resztę składników. Marchew i ziemniaki obierz i przemyj, następnie pokrój w plastry. Przykryj nimi ułożoną w naczyniu karkówkę.
  4. Papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Warzywa posól i popieprz i ułóż w naczyniu z resztą składników.
  5. Całość polej wodą i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny. 10 minut przed końcem odkryj wierzch i pozostaw do zarumienienia warzyw.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.