Warstwowe ciasto, które bije na głowę tradycyjne wypieki. Wymaga nieco pracy, ale smak jest nie do opisania

Niektóre wypieki okazują się czasochłonne, jednak nawet najmniejszy kęs sprawia, że zapomina się o całej pracy, która została włożona. Tak jest właśnie w tym przypadku. To ciasto znane jest w wielu krajach i wszędzie osiąga popularność. Jak je zrobić? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Niektórych ciast nie trzeba przedstawiać, bo każdy może je znać. Jednak ten wypiek, może być dla wielu czymś niespotykanym. We Francji i we Włoszech nazywa się go "tortem tysiąca warstw", w Anglii można natomiast usłyszeć o "plasterku wanilii". W Polsce i innych krajach dawnego ZSRR nazywa się ten wypiek "tortem Napoleońskim". Pomimo że obok niego nie można przejść obojętnie, mało kto wie, jak go przyrządzić. Okazuje się, że na pozór łatwe ciasto nie jest wcale takie szybkie do przyrządzenia. Niemniej jednak gdy się je zrobi bardzo szybko znika ze stołu. To wszystko za sprawą kruchych placków i gęstego, słodkiego kremu. Przedstawiamy przepis na najprostszy sposób na zrobienie tortu Napoleońskiego.

Przepis na ciasto napoleońskie 

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 500 g margaryny lub masła,
  • 1 l mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżka octu,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżka ekstraktu z wanilii.

Sposób przygotowania

  1. Ciasto napoleońskie składa się z kilku warstw, dlatego pierwsze placki wykonaj z dwóch jajek, dwóch szklanek mąki, sody oczyszczonej, soli i octu. Całość dokładnie wyrabiaj do powstania jednolitej masy. Drugie ciasto przygotuj łącząc margarynę lub masło z resztą mąki. Powinny wyjść z niego kawałki, które przypominają okruchy.
  2. Pierwszą kulkę ciasta rozwałkuj na cienki placek, posyp ją okruchami. Następnie złóż ciasto na pół i ponownie rozwałkuj. Ten proces należy powtórzyć około 4 razy.
  3. Przygotowane ciasto podziel na 8 równych części i włóż do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie wyjmij je z chłodziarki, każdą część rozwałkuj na cienki placek. Przygotowane placki przełóż na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
  4. Gdy placki się pieką przygotuj masę kremową. Jajka wbij do rondelka i ubij je wraz z 4 łyżkami mąki pszennej. Przenieś je na średni ogień, dolewaj stopniowo mleko. Wsyp również cukier i wlej ekstrakt waniliowy. Gotuj wszystko cały czas mieszając do momentu, aż krem stanie się gęsty.
  5. Wypieczone placki przekładaj gotowym kremem. Ostatnia wierzchnia warstwa powinna być pokryta masą i posypana pokruszonym plackiem. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin. Podawaj w schłodzonej wersji.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.