W mięsie mielonym zawiniętym w liściach kapusty jest zakochana całą Polska i nie tylko. Wiele osób próbuje zmodyfikować tradycyjny przepis, by zrobić danie, które będzie równie smaczne, lecz inne. Ten przepis pokazuje, że to możliwe. Mięsne kąski skrywają w sobie coś, co je wyróżnia.
Fot. Shutterstock, Ahanov Michael
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Tradycyjny przepis na gołąbki jest każdemu dobrze znany. Jednak mało kto zna i próbował gołąbkowych paluszków. Może się wydawać, że to nic innego jak sam farsz, który nie jest zawinięty w liście kapusty, lecz nic bardziej mylnego. Na ten przysmak składa się poszatkowana kapusta, mięso, ryż, a także kasza gryczana i manna. Masa uformowana na kształt niewielkich kotlecików zatapiana jest w sosie pomidorowym z dodatkiem ketchupu. Po wyciągnięciu z piekarnika paluszki są soczyste i pełne smaku.
REKLAMA
Przepis na paluszki gołąbkowe
Składniki
pół główki kapusty białej,
pół kilo mięsa mielonego,
1,5 szklanki ryżu białego,
3 szklanki wody,
jajko,
200 g kaszy manny,
100 g kaszy gryczanej,
łyżka koncentratu pomidorowego,
2 łyżki ketchupu,
bułka tarta,
olej do smażenia,
pół łyżeczki suszonego majeranku,
łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Do rondelka wlej wodę, dodaj sól i zagotuj. Do wrzątku włóż ryż i gotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu przecedź go i pozostaw do wystudzenia. To samo powtórz z kaszą gryczaną.
Kapustę drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przenieś ją do garnka z wodą i gotuj do miękkości. Gdy stanie się odpowiednio miękka przecedź ją i również odstaw do wystudzenia.
Do większej miski wsyp zimy ryż, kasze gryczaną i kapustę. Dodaj kaszę mannę, mięso mielone, wbij jajko. Całość dopraw solą, pieprzem, majerankiem o obiema paprykami. Składniki wyrabiaj za pomocą dłoni do połączenia i uzyskania jednolitej masy.
Z tak przygotowanej masy formuj paluszki o długości około 5 cm. Następnie każdy kawałek obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu smaż z każdej strony powstałe paluszki. Powinny się one lekko zarumienić.
W międzyczasie połącz z sobą koncentrat pomidorowy i ketchup. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju.
Na dnia naczynia układaj podsmażone paluszki. Wierzch zalej przygotowanym sosem.
Gotowe danie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz paluszki przez następne 10 minut.