-
Haps
-
Jak przygotować
- Teściowa złapie się za głowę, gdy zobaczy to danie. Podobne do gołąbków, lecz coś je wyróżnia
Teściowa złapie się za głowę, gdy zobaczy to danie. Podobne do gołąbków, lecz coś je wyróżnia
W mięsie mielonym zawiniętym w liściach kapusty jest zakochana całą Polska i nie tylko. Wiele osób próbuje zmodyfikować tradycyjny przepis, by zrobić danie, które będzie równie smaczne, lecz inne. Ten przepis pokazuje, że to możliwe. Mięsne kąski skrywają w sobie coś, co je wyróżnia.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Tradycyjny przepis na gołąbki jest każdemu dobrze znany. Jednak mało kto zna i próbował gołąbkowych paluszków. Może się wydawać, że to nic innego jak sam farsz, który nie jest zawinięty w liście kapusty, lecz nic bardziej mylnego. Na ten przysmak składa się poszatkowana kapusta, mięso, ryż, a także kasza gryczana i manna. Masa uformowana na kształt niewielkich kotlecików zatapiana jest w sosie pomidorowym z dodatkiem ketchupu. Po wyciągnięciu z piekarnika paluszki są soczyste i pełne smaku.
Przepis na paluszki gołąbkowe
Składniki
- pół główki kapusty białej,
- pół kilo mięsa mielonego,
- 1,5 szklanki ryżu białego,
- 3 szklanki wody,
- jajko,
- 200 g kaszy manny,
- 100 g kaszy gryczanej,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki ketchupu,
- bułka tarta,
- olej do smażenia,
- pół łyżeczki suszonego majeranku,
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Do rondelka wlej wodę, dodaj sól i zagotuj. Do wrzątku włóż ryż i gotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu przecedź go i pozostaw do wystudzenia. To samo powtórz z kaszą gryczaną.
- Kapustę drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przenieś ją do garnka z wodą i gotuj do miękkości. Gdy stanie się odpowiednio miękka przecedź ją i również odstaw do wystudzenia.
- Do większej miski wsyp zimy ryż, kasze gryczaną i kapustę. Dodaj kaszę mannę, mięso mielone, wbij jajko. Całość dopraw solą, pieprzem, majerankiem o obiema paprykami. Składniki wyrabiaj za pomocą dłoni do połączenia i uzyskania jednolitej masy.
- Z tak przygotowanej masy formuj paluszki o długości około 5 cm. Następnie każdy kawałek obtocz w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu smaż z każdej strony powstałe paluszki. Powinny się one lekko zarumienić.
- W międzyczasie połącz z sobą koncentrat pomidorowy i ketchup. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju.
- Na dnia naczynia układaj podsmażone paluszki. Wierzch zalej przygotowanym sosem.
- Gotowe danie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz paluszki przez następne 10 minut.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl