Teściowa złapie się za głowę, gdy zobaczy to danie. Podobne do gołąbków, lecz coś je wyróżnia

W mięsie mielonym zawiniętym w liściach kapusty jest zakochana całą Polska i nie tylko. Wiele osób próbuje zmodyfikować tradycyjny przepis, by zrobić danie, które będzie równie smaczne, lecz inne. Ten przepis pokazuje, że to możliwe. Mięsne kąski skrywają w sobie coś, co je wyróżnia.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Tradycyjny przepis na gołąbki jest każdemu dobrze znany. Jednak mało kto zna i próbował gołąbkowych paluszków. Może się wydawać, że to nic innego jak sam farsz, który nie jest zawinięty w liście kapusty, lecz nic bardziej mylnego. Na ten przysmak składa się poszatkowana kapusta, mięso, ryż, a także kasza gryczana i manna. Masa uformowana na kształt niewielkich kotlecików zatapiana jest w sosie pomidorowym z dodatkiem ketchupu. Po wyciągnięciu z piekarnika paluszki są soczyste i pełne smaku.

Przepis na paluszki gołąbkowe

Składniki

  • pół główki kapusty białej,
  • pół kilo mięsa mielonego,
  • 1,5 szklanki ryżu białego,
  • 3 szklanki wody,
  • jajko,
  • 200 g kaszy manny,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wlej wodę, dodaj sól i zagotuj. Do wrzątku włóż ryż i gotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu przecedź go i pozostaw do wystudzenia. To samo powtórz z kaszą gryczaną.
  2. Kapustę drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przenieś ją do garnka z wodą i gotuj do miękkości. Gdy stanie się odpowiednio miękka przecedź ją i również odstaw do wystudzenia.
  3. Do większej miski wsyp zimy ryż, kasze gryczaną i kapustę. Dodaj kaszę mannę, mięso mielone, wbij jajko. Całość dopraw solą, pieprzem, majerankiem o obiema paprykami. Składniki wyrabiaj za pomocą dłoni do połączenia i uzyskania jednolitej masy.
  4. Z tak przygotowanej masy formuj paluszki o długości około 5 cm. Następnie każdy kawałek obtocz w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu smaż z każdej strony powstałe paluszki. Powinny się one lekko zarumienić.
  6. W międzyczasie połącz z sobą koncentrat pomidorowy i ketchup. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju.
  7. Na dnia naczynia układaj podsmażone paluszki. Wierzch zalej przygotowanym sosem.
  8. Gotowe danie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz paluszki przez następne 10 minut.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.