Niezwykły obiad ze zwykłego ziemniaka - nafaszeruj, zapiecz i zbieraj pochwały. Każdy będzie chciał przepis

Umówmy się - każdego miłośnika ziemniaków dość łatwo jest rozpieścić, bo nie ma chyba w gotowaniu bardziej uniwersalnego warzywa. Dziś jednak pokażemy wam przepis na ziemniaki, które zanim jeszcze trafią do żołądków, trafią do serc. Nafaszerowane i upieczone ziemniaki z miejsca staną się głównym posiłkiem w twoim domu, a ty nakarmisz bliskich tanio i bez wysiłku. Same plusy, a minus jest jeden - za szybko znikają.

Więcej przepisów na dania z ziemniakami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Faszerowane ziemniaki to bardzo proste w wykonaniu danie, które porządnie nasyci i zadowoli każdego miłośnika gotowania z prostych składników. Przepis jest banalny i możemy dowolnie zmieniać dodatki i kombinować z przyprawami. Dziś pokażemy podstawowy przepis - będziemy faszerować mięsem mielonym i serem. Będzie pycha jakich mało. 

Niezwykły obiad ze zwykłego ziemniaka

Składniki: 

  • 6 dużych ziemniaków, najlepiej mączystych
  • ok. 600 g mielonej wieprzowiny 
  • 2 niewielkie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • starty ser (może być cheddar)
  • sól, pieprz, szczypta oregano, słodka i ostra papryka

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Kiedy się gotują, przygotuj farsz. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj mięso mielone i kiedy się podsmaży, dołóż przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku przyprawami.
  2.  Ugotowane ziemniaki pozostaw na chwilę, by przestygły. Następnie przekrój je wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrąż środek, ale tak, by ziemniak zachował swój kształt. 
  3. Miąższ ziemniaków przełóż do farszu, dodaj starty ser i całość dokładnie wymieszaj. Możesz dodać odrobinę śmietany, masła lub passaty pomidorowej - wszystko zależy od ciebie. 
  4. Nafaszeruj ziemniaki farszem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Zapiekaj, aż ser się stopi, a miejscami nawet lekko zarumieni. 

Tak przygotowane ziemniaki mogą być daniem samym w sobie, ale możesz podawać się z ulubioną surówką lub jako zaskakująca propozycja na "coś na ząb" podczas spotkania z przyjaciółmi. 

Więcej o: