Patrzysz na przypalony garnek i chcesz tylko odwrócić wzrok? Są takie patenty, że mucha nie siada

Niestety, odwracanie wzroku nie sprawi, że problem zniknie. Ba, jak zostawisz taki przypalony garnek na dłużej, to może się tylko pogłębić. Spaleniznę najlepiej bowiem czyścić na świeżo i jest na to kilka sposobów. Już nie musisz żegnać się z ulubionym sprzętem.

Więcej porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przypalenie potrawy, a co za tym idzie, także garnka, zdarza się najlepszym. Czasem wystarczy tylko chwila nieuwagi lub zamyślenia, żeby do tego doszło. Wtedy wielu osobom wydaje się, że do wyrzucenia jest zarówno przygotowywana potrawa, jak i garnek. Nie chcemy nawet patrzeć na przypalone dno - jedyne, na co mamy ochotę, to odwrócić wzrok. Utarło się bowiem, że jeśli już podejmiemy się próby wyczyszczenia przypalenizny, to zawsze będzie wiązać się to z szorowaniem i wysiłkiem. Nie musi tak być. Pod warunkiem, że za czyszczenie zabierzemy się od razu.

Zobacz wideo Zastanawiasz się, jak wyczyścić drewniane przybory kuchenne? Podpowiadamy!

Jak wyczyścić przypalony garnek bez szorowania? Są na to sprawdzone sposoby

Co zatem robimy najpierw? Wyrzucamy resztki spalonego jedzenia i wlewamy do garnka ciepłą wodę. Można dolać do niej detergent. Garnek w takim stanie pozostawiamy na jakiś czas w zlewie. Przypalenizna powinna namoknąć, dzięki czemu łatwiej będzie ją później usunąć. Po pewnym czasie wystarczy, że umyjesz garnek w zlewie tak jak zwykle - delikatną gąbeczką i płynem do naczyń.

Ten sposób powinien się sprawdzić, gdy zadziałamy szybko. Czasem jednak spalenizna bywa uparta i trzeba potraktować ją innymi środkami. Z pomocą przychodzi tu niezawodne trio, czyli soda oczyszczona, ocet oraz cytryna.

  1. Sposób z cytryną: do garnka wlewamy wodę tak, by zakrywała spaleniznę (czasem przypalone elementy są też na ściankach). Wkrajamy do środka plasterki cytryny lub wsypujemy 2 łyżki kwasku cytrynowego. Zagotowujemy wodę, a potem gotujemy jeszcze przez pół godziny. Przypalenizna powinna zacząć się odklejać. Po upływie tego czasu garnek trzeba po prostu umyć gąbką i płynem do naczyń. Ta metoda będzie odpowiednia do garnków ze stali nierdzewnej.
  2. Sposób z sodą oczyszczoną: Proszek mieszamy z wodą tak, by utworzyła się gęsta pasta. Następnie rozprowadzamy ją na dnie garnka, powinna równo pokryć przypalone fragmenty, i pozostawiamy na ok. 20 minut. Gdy czas minie, myjemy garnek gąbką z detergentem pod bieżącą wodą.
  3. Sposób z octem: w garnku zagotowujemy niedużą ilość octu (powinien pokryć dno). Gdy się zagotuje, wyłączamy palnik. Ostrożnie, żeby nie chlapać i nie poparzyć się, próbujemy usunąć przypalone resztki drewnianą łopatką. Wyjątkiem są garnki aluminiowe. Nie można ich czyścić druciakami, skrobać, używać sody lub proszku do pieczenia. W ich przypadku lepiej sięgać po takie metody, jak np. sól. Wsypujemy na dno grubą warstwę i mieszamy z wodą tak, by powstała masa. Zostawiamy na kilka godzin, a potem pozbywamy się soli i myjemy garnek gąbeczką lub miękką ściereczką. 

A jak wyczyścić czarne spody garnków? W przypadku tych ze stali nierdzewnej można użyć sody oczyszczonej. Wsypujemy ją do zlewu lub np. do dużej miednicy. Zalewy wrzątkiem i wstawiamy garnek do środka. Zostawiamy na około 20 minut, a potem myjemy normalnie. W taki sam sposób można też wyczyścić garnek emaliowany, choć on jest nieco bardziej wymagająco i można dłużej go moczyć lub najpierw usunąć wierzchnią warstwę osadu, ponownie wsadzić do roztworu wody z sodą i po kilkunastu minutach umyć resztę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.