Kawa mrożona z lodami to przepis na udany początek dnia. Pyszny napój na cztery sposoby

Kawa mrożona z lodami doskonale orzeźwia i jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych napojów kawowych. Niezależnie od pory roku, kawa mrożona z lodami to idealny sposób na ochłodzenie się.

Kawa mrożona z lodami sprawdza się doskonale w gorące dni, kiedy potrzebujesz czegoś orzeźwiającego i energetyzującego. Proponujemy trzy przepisy: na klasyczną kawę z lodami, Dalgona Coffee (znaną też jako kawa po koreańsku) oraz mrożoną kawę z lodami w nietypowych smakach, z nutą cynamonu i kokosa. Znajdziesz tu również przepis na kawę z lodem w wersji na Thermomix.

Zobacz wideo Przepis na czekoladowo-kawowe ciasto z patelni

Kawa mrożona z lodami: przepis na orzeźwienie

Składniki:

  • 1 filiżanka mocnego espresso lub silnie zaparzonej kawy
  • 1 łyżeczka cukru lub słodziku (opcjonalnie, w zależności od preferencji)
  • 1/2 filiżanki mleka
  • 2-3 kuleczki lodów o ulubionym smaku
  • Kostki lodu
  • Bita śmietana i posypki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj espresso lub zaparzoną kawę. Jeśli wolisz słodszy napój, dodaj cukier lub syrop i wymieszaj, aby dobrze rozpuściły się w gorącej kawie.
  2. Przelej kawę do blendera. Dodaj mleko i kilka kostek lodu. Blenduj, aż wszystkie składniki się połączą i napój nabierze kremowej konsystencji.
  3. Wlej kawę mrożoną do wysokiego szklanki. Dodaj kuleczki lodów na wierzch, aby dodać jeszcze więcej świeżości i smaku.
  4. Jeśli lubisz, ozdób kawę mrożoną bitą śmietaną i posypkami, takimi jak posiekane orzechy, czekolada wiórki czy kokos.
  5. Podaj napój z długą łyżeczką i słomką, aby móc cieszyć się zarówno smakiem lodów, jak i kawy mrożonej.

Pyszna kawa mrożona z lodami, czyli Dalgona Coffee

Dalgona Coffee to napój, który zdobył ogromną popularność na całym świecie. Ta gęsta, kremowa kawa w połączeniu z lodami to kompozycja, która zachwyci twoje kubki smakowe.

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 filiżanka mleka
  • Kilka kulek ulubionych lodów
  • Posypki lub syropy

Sposób przygotowania:

  1. Do średniej wielkości miski wsyp kawę rozpuszczalną i cukier, a potem zalej to gorącą wodą. Użyj miksera lub trzepaczki do ubijania i mieszaj energicznie przez około 2-3 minuty. Powinieneś uzyskać gęstą, puszystą masę o jasnobrązowym kolorze.
  2. Wlej mleko do wysokiej szklanki, a następnie dodaj kilka kulek lodów w dowolnym smaku, np. waniliowych, czekoladowych czy karmelowych.
  3. Na wierzchu lodów delikatnie wyłóż przygotowaną piankę z kawy. Możesz użyć łyżki lub szpatułki, aby stworzyć efektowne wzory lub po prostu równomiernie rozprowadzić piankę.
  4. Jeśli chcesz dodać swojemu Dalgona Coffee więcej uroku, użyj posypki do lodów. Świetnie sprawdzą się też wiórki czekoladowe czy posiekane orzechy. Możesz również dodać odrobinę syropu, np. karmelowego lub czekoladowego.

Mrożona kawa z lodami z nutą kokosa i cynamonu

Jeśli jesteś gotowy na eksperymenty ze smakami kawy i chcesz spróbować czegoś nowego, ten przepis jest dla ciebie!

Składniki:

  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub karmelowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Kilka kostek lodu
  • 2-3 kuleczki lodów o nietypowym smaku (np. masło orzechowe, imbirowe, miętowe)
  • Posypki lub dodatki według preferencji

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz mocną kawę swoim ulubionym sposobem. Odstaw ją na chwilę, aby się ochłodziła.
  2. W innym naczyniu wymieszaj mleko kokosowe, syrop klonowy lub karmelowy oraz cynamon. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  3. Do blendera dodaj ochłodzoną kawę, mieszankę mleka kokosowego i lodu. Blenduj na wysokiej prędkości przez około 30-45 sekund, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję.
  4. Przelej mrożoną kawę do szklanki.
  5. Dodaj lody na wierzch napoju. Możesz wybrać smaki, które cię ciekawią i pasują do reszty składników.

Przepis na mrożoną kawę z lodami: Koko Szanel w innym wydaniu

Kawa Koko Szanel z lodami to połączenie aromatycznej kawy, słodkiego kokosa i wyrazistego cynamonu, które zostaje jeszcze bardziej urozmaicone przez dodatek lodów.

Składniki:

  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub karmelowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki kostek lodu
  • 2-3 kuleczki lodów o ulubionym smaku
  • Bita śmietana i cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz kawę i daj jej nieco przestygnąć.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko kokosowe, syrop klonowy lub karmelowy oraz cynamon.
  3. Wlej kawę do blendera, dodaj mieszankę mleka kokosowego, syropu i cynamonu, oraz kostki lodu.
  4. Blenduj na wysokiej prędkości przez około 1 minutę.
  5. Przelej mrożoną kawę do szklanki.
  6. Dodaj kuleczki lodów na wierzch napoju.
  7. Udekoruj napój bitą śmietaną i posyp cynamonem.

Mrożona kawa - przepis na Termomix

Mrożoną kawę z lodem da się zrobić w Thermomiksie.

Składniki:

  • 50 g cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 250 g kostek lodu
  • 500 g mleko

Sposób przygotowania:

  1. Cukier i kawę sproszkować 10 sek./obr.10
  2. Dodać kostki lodu i rozkruszyć 20 sek./obr.10.
  3. Dodać mleko i spienić 15 sek./obr.6

Przepis możesz dostosować do swoich preferencji smakowych. Jeśli wolisz bardziej kremową kawę mrożoną, możesz dodać więcej mleka lub zastąpić je śmietanką. Możesz również eksperymentować z dodatkami, takimi jak syropy smakowe, wanilia czy karmel, aby nadać napojowi wyjątkowy aromat.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.