Kluski leniwe z dedykacją dla leniwych. Prostszego przepisu niż ten, nie uświadczysz w żadnej książce

Kluski leniwe to jedno z najbardziej popularnych dań na słodko w kuchni polskiej. Te niewielkie kluseczki, podawane z bułką tartą lub owocami smakują absolutnie obłędnie. Niestety niektórzy twierdzą, że ich przygotowanie jest zbyt pracochłonne. Na całe szczęście kluski leniwe mają swoją wersję również dla osób utożsamiających się z nazwą dania.

Jesteś niesamowicie głodna, a nie chcesz się przepracowywać w kuchni? Z pomocą przychodzą wówczas wszelkie sposoby na szybkie i praktyczne gotowanie. Podstawą tych przepisów jest z reguły dostępność składników i niewielki wkład czasowy potrzebny do ich przygotowania. Nie ma jednak szans, że cokolwiek przebije przepis na błyskawiczne kluski leniwe. W tej recepturze nie trzeba nawet wyrabiać ciasta i ciąć go na kształt klusek. Przekonaj się o tym sama.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Składniki:

  • 500 g twarogu,
  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 3 łyżki masła,
  • sól, cukier i cynamon do smaku.

Obłędne kluski leniwe bez wyrabiania ciasta. Koniec z brudnymi dłońmi

Świeży twaróg dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym  lub gazą z nadmiaru płynu. Warto poświęcić temu procesowi kilka minut, choć w gruncie rzeczy wystarczy owinięty w materiał ser zostawić na potrzebny czas do osuszenia. Gdy twaróg będzie już gotowy, przekładamy do go dużego i czystego naczynia. Dodajemy tam również dwa jajka w temperaturze pokojowej, masło i kaszę mannę. Masę serową dokładnie mieszamy widelcem i odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.

Po około 10 minutach masę twarogową przekładamy na talerz, deskę lub stolnicę i formujemy niezbyt gruby placek. Jego wysokość nie powinna przekraczać dwóch centymetrów. Jednocześnie należy wstawić wodę do gotowania i delikatnie ją osolić. Teraz wystarczy już tylko nakładać do garnka kawałki ciasta. Jak je oddzielić? Najlepiej odkrawać je łyżką i bezpośrednio wrzucać do wrzątku. Ominiemy tym samym żmudne cięcie i ugniatanie masy serowej. Po kilku minutach, gdy wypłyną na powierzchnię wody, będą już gotowe. Najlepiej smakują z dodatkiem cukru i cynamonu lub kwaśnej śmietany. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.