Ogórki małosolne - przepis mojej świętej pamięci babci. Jej trik sprawiał, że były gotowe dwa dni szybciej

Teraz wszyscy jak jeden mąż robimy ogórki małosolne. To chyba jedna z najlepszych rzeczy, które daje nam lato, a przepis jest prosty i wystarczy tylko zadbać o ogórki. Moja świętej pamięci babcia Zofia robiła najpyszniejsze ogórki małosolne, a jej trik sprawiał, że były gotowe już za dwa dni.

Więcej przepisów na ogórki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

W czerwcu i lipcu przeciętny Polak w pięćdziesięciu procentach składa się z ogórków małosolnych. Przepis na ogórki małosolne jest banalny - ogórki myjemy, wkładamy do słoika z czosnkiem, koprem i chrzanem i zalewamy solanką. Moja babcia Zosia jednak robiła jeszcze dwie rzeczy - dodawała kilka listków czarnej porzeczki i kroiła ogórki, Najpierw odcinała im końcówki, a potem robiła głębokie nacięcie wzdłuż. Ogórki były pyszne już następnego dnia, a po dwóch dniach mieliśmy najprawdziwsze i najpyszniejsza małosolne.

Ogórki małosolne - przepis mojej świętej pamięci babci Zofii

Składniki:

  • niewielkie gruntowe ogórki - przyjmijmy proporcje na 1,5 kg
  • solanka - na litr wody przypada jedna łyżka soli, czyli w tym przypadku ok. 2 litrów wody i dwie łyżki soli
  • 5 ząbków czosnku
  • ok. 6 cm korzenia chrzanu
  • 2-3 gałązki kopru razem z baldachem
  • 2 listki laurowe (opcjonalnie, babcia nie zawsze dodawała)
  • 3-4 listki czarnej porzeczki

Oczywiście babcia robiła ogórki w specjalnym naczyniu - jej kamionka pamiętała jeszcze czasy domu krytego strzechą. Jednak jeśli nie masz kamionki, zwykły, duży słój też świetnie się nada.

Sposób wykonania:

  1. Ogórki oczyść i włóż do miski. Następnie zalej zimną wodą i mocz przez pół godziny. W tym czasie przygotuj solankę. Wodą z solą zagotuj i odstaw by ostygła - solanka do ogórków małosolnych powinna być letnia.
  2. Czosnek obierz i zgnieć. Połóż na dnie słoika. Dodaj kilka kawałków korzenia chrzanu, listki laurowe i listki porzeczki. 
  3. Odetnij końcówki ogórków i zrób podłużne nacięcie tak, by kończyło się ok. 2 cm od końca ogórka. Możesz także zrobić dwa nacięcia na krzyż. 
  4. Ogórki włóż do słoika, zalej solanką i na wierzchu połóż gałązki kopru. Słoik przykryj gazą i połóż w ciepłym miejscu, chociaż babcia na wierzchu kamionki kładła talerz i dodatkowo obciążała go kamieniem, jednak bez tego ogórki też się zrobią. Następnego dnia już będą pyszne, a za dwa dni - idealne. 

Babcia czasami zamiast liści porzeczki dodawała liście wiśni lub czerwonego dębu, a czasem nawet niewielką gałązkę sosny. Dzięki temu ogórki małosolne miały niepowtarzalny, pyszny aromat.

Więcej o:
Copyright © Agora SA