Prosty przepis na wilgotne i miękkie ciasto. Nawet się nie spodziewasz co znajduje się w środku

Gdy tylko robi się cieplej ochota na słodkie przekąski wzrasta, a chęć ich wykonania również jest większa. Aby wykonać wypiek, który nie będzie kolejną szarlotką lub sernikiem, proponujemy wykorzystać ten przepis. Gdy inni go spróbują, nawet nie pomyślą, że głównym składnikiem jest właśnie to.
Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Na całym świecie brylują różne połączenia smakowe i właśnie przez to może nam się wydawać, że w kuchni już nic nas nie zaskoczy. A co jeśli powiemy, że to ciasto może to przełamać i sprawi, że będziemy przecierać oczy ze zdziwienia? Połączenie, jakie można tu zaobserwować nie jest niczym oczywistym. Okazuje się, że głównym składnikiem jest cukinia, która połączona z ciastem wypada naprawdę smacznie. Dodatkowo wierzch posypany jest kruszonką kokosową, która sprawia wrażenie, jakby nie pasowała do całości. Nic bardziej mylnego. To właśnie ona jest idealnym wykończeniem wypieku.

Przepis na ciasto z cukinią i kokosem

Składniki na ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • duża cukinia,
  • 1,5 szklanki drobnego cukru,
  • 4 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • szklanka oleju roślinnego,
  • sok z niewielkiej cytryny,
  • skórka z cytryny.
  • Składniki na kruszonkę kokosową
  • szklanka wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki masła,
  • szklanka drobnego cukru.

Sposób przygotowania

  1. Cukinię dokładnie umyj, obierz ze skórki, podziel na pół i wydrąż gniazdo nasienne. Następnie zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do dużej miski. Warzywo odstaw na bok na kilka minut, by wypuściło soki.
  2. W tym czasie do osobnej miski wbij jajka i ubij je wraz z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dolewaj stopniowo olej. Na koniec wsyp przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wlej sok z cytryny i jej startą skórkę. Dokładnie zamieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
  3. Cukinię odsącz z nadmiaru powstałej wody i umieść ją w przygotowanym cieście. Delikatnie zamieszaj za pomocą szpatułki.
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią przygotowaną masę. Górę wyrównaj szpatułką.
  5. Teraz czas na przygotowanie kruszonki. W rondelku umieść 2 łyżki masła i wsyp cukier. Rozpuść składniki na średnim ogniu cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj wiórki kokosowe, ponownie zamieszaj. Tak przygotowaną masę rozłóż równomiernie po cieście.
  6. Przygotowaną blachę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 1 godzinę.
  7. Po tym czasie pozostaw ciasto do wystudzenia w piekarniku. Wierzch możesz dodatkowo obsypać cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: