To zapomniana zupa, o której przypomniał Okrasa. Wymieszał składniki i zrobił danie lepsze od pomidorowej

Zupy świetnie sprawdzają się jako dania obiadowe. Dzięki bogatej ilości składników nie trzeba nawet przygotowywać drugiego dania. Przykładem sycącej i pełnej smaku potrawy jest ta zupa z przepisu Karola Okrasy. Kucharz nie żałował produktów, a dzięki temu danie zapełnia brzuch na długi czas.
Zobacz wideo Zupa serowa, ciągnąca się przyjemność

O przepisach Karola Okrasy nie trzeba dużo pisać. Każda potrawa wykonana z jego receptury jest smaczna i trudno o niej zapomnieć. Jakiś czas temu kucharz postanowił przypomnieć wszystkim o daniu, o którym mało kto pamięta. Mowa tu o kapuśniaku rybnym, który swoim aromatem zachwyci nawet największego niejadka. Najważniejszym krokiem w tym daniu jest przygotowanie wywaru. To właśnie on sprawia, że cała zupa aż kipi aromatem.

Przepis na kapuśniak rybny Karola Okrasy

Składniki:

  • 2 filety z karpia,
  • garść suszonych grzybów,
  • 200 g kiszonej kapusty,
  • korzeń pietruszki,
  • por,
  • 2 marchewki,
  • pół puszki krojonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cytryna,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki octu,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • świeży koperek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki ryby oczyść ze skóry i ości. Części, które pozostały z jego czyszczenia włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj 2 liście laurowe oraz 2 ziarna ziela angielskiego. Tak przygotowane gotuj na średnim ogniu.
  2. Oczyszczone filety karpia pokrój na mniejsze kawałki i przełóż je do miski. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz łyżką posiekanego koperku. Całość polej dwoma łyżeczkami octu, dopraw niewielką ilością skórki z cytryny, solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Odstaw na bok na 10 minut.
  3. Do garnka wlej niewielką ilość oleju rzepakowego, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Gdy tłuszcz się rozpuści i podgrzeje, dodaj obrane i pokrojone marchewki i pietruszkę. Dodaj 3 liście laurowe i 2 ziela angielskie.
  4. Suszone grzyby umieść w misce z wodą, następnie je podgotuj i odcedź. Kiszoną kapustę lekko przemyj i posiekaj. Składniki dodaj do garnka z warzywami i podduszaj przez kilka minut. Po tym czasie dodaj sól i pieprz, zamieszaj.
  5. Gdy marchewka stanie się miękka, dodaj pokrojony por i pomidory z puszki. Według uznania dodaj więcej przypraw i zamieszaj. 
  6. Do garnka z warzywami przelej rybny wywar, jednak przed przelaniem wyłów z niego części ryby. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu przez następne 5 minut.
  7. Gdy warzywa całkiem zmiękną dodaj niewielką ilość startej skórki z cytryny. Zmniejsz ogień i dodaj kawałki zamarynowanego karpia. Dodaj pozostałą ilość kopru, delikatnie zamieszaj i podgotuj.
  8. Gotową zupę podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: