Sos pieczarkowy - przepisy, dzięki którym mięso będzie rozpływać się w ustach

Sos pieczarkowy to ulubieniec wielu smakoszy. Podawany z odpowiednio przyrządzonym mięsem zrobi prawdziwą furorę na rodzinnym stole. Sprawdź, jak wykonać popisowe danie z sosem pieczarkowym.

Jak zrobić sos pieczarkowy? Podpowiadamy

Jak zrobić sos pieczarkowy, aby znakomicie smakował? Na samym wstępie warto zaznaczyć, że przepisów na sos grzybowy jest całe mnóstwo. W artykule podamy tylko kilka wariantów. Na początku mega prosty przepis na sos pieczarkowym z dodatkiem koperku. Sprawdzi się doskonale nie tylko do mięsa, ale i samych ziemniaków.

Sos pieczarkowy - przepis z koperkiem:

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • około 4 łyżek masła klarowanego
  • 1-2 cebule
  • około ½ l śmietany 30-procentowej
  • około 2-3 łyżek mąki
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz – do smaku

Wykonanie:

  1. Pieczarki umyj, delikatnie osusz. Następnie pokrój je na połówki.
  2. Przełóż pieczarki na patelnię z masłem klarowanym i podduś.
  3. Cebule obierz i posiekaj na drobno.
  4. Dodaj do patelni. Dopraw do smaku przyprawami.
  5. Wykonaj zaprawkę ze śmietany i wody. Wyrównaj temperaturę i dolej do sosu. Zagotuj.
  6. Następnie umyj koperek i posiekaj.
  7. Dodaj do sosu, wymieszaj.

*Oczywiście proporcje można modyfikować.

Polędwiczka w sosie pieczarkowym – pomysł na wykwintny obiad przy wyjątkowej okazji

Polędwiczka w sosie pieczarkowym to zdecydowanie dobry pomysł na wyjątkowy obiad. Jeżeli szukasz inspiracji i nie masz pojęcia, co podać szczególnie ważnym gościom, polecamy poniższy przepis:

Polędwica w sosie pieczarkowym:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • kilka ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 300 g pieczarek
  • ½ l bulionu
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2 łyżki śmietany
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe – do smaku 

Wykonanie:

  1. Mięso dokładnie umyj.
  2. Pokrój następnie na plastry.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj mięso przyprawami.
  4. Później lekko roztłucz.
  5. Usmaż mięso z dwóch stron.
  6. Następnie przełóż na talerz i przykryj.
  7. Cebule obierz i posiekaj. Umieść na patelni i podduś na maśle.
  8. Dodaj posiekane pieczarki. Dołóż mięso. Całość zalej bulionem. Dołóż ziele angielskie i liście laurowe.
  9. Tak duś przez około 20-25 minut.
  10. Przygotuj zaprawkę z mąki i wody. Pamiętaj o wyrównaniu temperatury. Dolej do sosu, wymieszaj i zagotuj.
Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Schab w sosie pieczarkowym – tak miękki, że rozpływa się w ustach

Schab w sosie pieczarkowym, który jest miękki i nieziemsko pyszny? Proszę bardzo! Wydawać by się mogło, że przyrządzenie schabu to nie lada wyzwanie. Na szczęście z odpowiednim przepisem, poradzimy sobie z przygotowaniami bez trudu!

Składniki:

  • 4-5 plastrów schabu – mogą być już rozbite
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki wina likierowego

Wykonanie:

  1. Mięso umyj, posyp solą i pieprzem.
  2. Następnie oprósz z każdej strony mąką.
  3. Rozgrzej olej na patelni. Usmaż mięso.
  4. Pamiętaj o małym ogniu.
  5. Na drugiej patelni, usmaż cebulę.
  6. Dodaj przygotowane pieczarki z dodatkiem masła.
  7. Do pieczarek dodaj wino i po chwili wlej śmietanę z wymieszaną mąką. Pamiętaj, aby wyrównać temperaturę.
  8. Połącz obie zawartości patelni. Dopraw do smaku. Chwilę pogotuj.

Kurczak w sosie pieczarkowym – przepis majstersztyk w kilka chwil!

Kurczak w sosie pieczarkowym? Już sama nazwa brzmi apetycznie, a co dopiero mówić o smaku i zapachu. Nie marnujmy czasu i przejdźmy szybko do przepisu.

Składniki:

  • pół kilograma fileta z kurczaka
  • około 2/3 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, tymianek – do smaku
  • 350 g pieczarek
  • kilka ząbków czosnku
  • około ½ szklanki śmietanki 30-procentowej
  • 1-2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki

Wykonanie:

  1. Fileta dokładnie umyj, dopraw przyprawami.
  2. Następnie posmaruj olejem i odstaw na około 30 minut.
  3. Później usmaż je na patelni.
  4. Obierz, pokrój pieczarki. Dodaj do mięsa.
  5. Wlej bulion. Chwilę zagotuj pod przykryciem.
  6. Co jakiś czas mieszaj.
  7. Dodaj śmietankę z odrobiną sosu i mąki. 
  8. Wszystko razem zagotuj.
  9. Dopraw przyprawami.
  10. Zagotuj.
  11. Danie jest gotowe.

Sos pieczarkowy – Thermomix i prosty przepis na sos grzybowy 

Sos pieczarkowy przyrządzony za pomocą Thermomixa to duża oszczędność czasu. Urządzenie ułatwia gotowanie różnych posiłków. Sprawdź przepis na sos pieczarkowy prosto z Thermomixa.

Składniki:

  • 200 g cebuli
  • 70 g masła
  • 450 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • około 150-200 g śmietany

Wykonanie:

  1. Cebule obierz i pokrój na mniejsze części.
  2. Zmiksuj 6 s/6 obr.
  3. Dodaj masło i duś 2 min 30 s/Varoma/obr. 1
  4. Umyj pieczarki i pokrój na plasterki.
  5. Dołóż do naczynia. Duś 7 min/100 stopni C.
  6. Dodaj 150 g śmietany. Dopraw do smaku
  7. Duś przez 6 min/100 stopni C.
  8. Gotowe.

Zobacz też: Mizeria - kultowa letnia sałatka, której nie może zabraknąć przy rodzinnym obiedzie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.