Jak zrobić sos pieczarkowy? Podpowiadamy
Jak zrobić sos pieczarkowy, aby znakomicie smakował? Na samym wstępie warto zaznaczyć, że przepisów na sos grzybowy jest całe mnóstwo. W artykule podamy tylko kilka wariantów. Na początku mega prosty przepis na sos pieczarkowym z dodatkiem koperku. Sprawdzi się doskonale nie tylko do mięsa, ale i samych ziemniaków.
Sos pieczarkowy - przepis z koperkiem:
Składniki:
- 1 kg pieczarek
- około 4 łyżek masła klarowanego
- 1-2 cebule
- około ½ l śmietany 30-procentowej
- około 2-3 łyżek mąki
- pęczek koperku
- sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
- Pieczarki umyj, delikatnie osusz. Następnie pokrój je na połówki.
- Przełóż pieczarki na patelnię z masłem klarowanym i podduś.
- Cebule obierz i posiekaj na drobno.
- Dodaj do patelni. Dopraw do smaku przyprawami.
- Wykonaj zaprawkę ze śmietany i wody. Wyrównaj temperaturę i dolej do sosu. Zagotuj.
- Następnie umyj koperek i posiekaj.
- Dodaj do sosu, wymieszaj.
*Oczywiście proporcje można modyfikować.
Polędwiczka w sosie pieczarkowym – pomysł na wykwintny obiad przy wyjątkowej okazji
Polędwiczka w sosie pieczarkowym to zdecydowanie dobry pomysł na wyjątkowy obiad. Jeżeli szukasz inspiracji i nie masz pojęcia, co podać szczególnie ważnym gościom, polecamy poniższy przepis:
Polędwica w sosie pieczarkowym:
- 500 g polędwicy wieprzowej
- kilka ząbków czosnku
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 300 g pieczarek
- ½ l bulionu
- 1-2 cebule
- 1 łyżka mąki
- 1-2 łyżki śmietany
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe – do smaku
Wykonanie:
- Mięso dokładnie umyj.
- Pokrój następnie na plastry.
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj mięso przyprawami.
- Później lekko roztłucz.
- Usmaż mięso z dwóch stron.
- Następnie przełóż na talerz i przykryj.
- Cebule obierz i posiekaj. Umieść na patelni i podduś na maśle.
- Dodaj posiekane pieczarki. Dołóż mięso. Całość zalej bulionem. Dołóż ziele angielskie i liście laurowe.
- Tak duś przez około 20-25 minut.
- Przygotuj zaprawkę z mąki i wody. Pamiętaj o wyrównaniu temperatury. Dolej do sosu, wymieszaj i zagotuj.
Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu
Schab w sosie pieczarkowym – tak miękki, że rozpływa się w ustach
Schab w sosie pieczarkowym, który jest miękki i nieziemsko pyszny? Proszę bardzo! Wydawać by się mogło, że przyrządzenie schabu to nie lada wyzwanie. Na szczęście z odpowiednim przepisem, poradzimy sobie z przygotowaniami bez trudu!
Składniki:
- 4-5 plastrów schabu – mogą być już rozbite
- 250 g pieczarek
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 1-2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka śmietany kremówki
- pęczek koperku
- 3 łyżki wina likierowego
Wykonanie:
- Mięso umyj, posyp solą i pieprzem.
- Następnie oprósz z każdej strony mąką.
- Rozgrzej olej na patelni. Usmaż mięso.
- Pamiętaj o małym ogniu.
- Na drugiej patelni, usmaż cebulę.
- Dodaj przygotowane pieczarki z dodatkiem masła.
- Do pieczarek dodaj wino i po chwili wlej śmietanę z wymieszaną mąką. Pamiętaj, aby wyrównać temperaturę.
- Połącz obie zawartości patelni. Dopraw do smaku. Chwilę pogotuj.
Kurczak w sosie pieczarkowym – przepis majstersztyk w kilka chwil!
Kurczak w sosie pieczarkowym? Już sama nazwa brzmi apetycznie, a co dopiero mówić o smaku i zapachu. Nie marnujmy czasu i przejdźmy szybko do przepisu.
Składniki:
- pół kilograma fileta z kurczaka
- około 2/3 szklanki bulionu
- sól, pieprz, tymianek – do smaku
- 350 g pieczarek
- kilka ząbków czosnku
- około ½ szklanki śmietanki 30-procentowej
- 1-2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mąki
Wykonanie:
- Fileta dokładnie umyj, dopraw przyprawami.
- Następnie posmaruj olejem i odstaw na około 30 minut.
- Później usmaż je na patelni.
- Obierz, pokrój pieczarki. Dodaj do mięsa.
- Wlej bulion. Chwilę zagotuj pod przykryciem.
- Co jakiś czas mieszaj.
- Dodaj śmietankę z odrobiną sosu i mąki.
- Wszystko razem zagotuj.
- Dopraw przyprawami.
- Zagotuj.
- Danie jest gotowe.
Sos pieczarkowy – Thermomix i prosty przepis na sos grzybowy
Sos pieczarkowy przyrządzony za pomocą Thermomixa to duża oszczędność czasu. Urządzenie ułatwia gotowanie różnych posiłków. Sprawdź przepis na sos pieczarkowy prosto z Thermomixa.
Składniki:
- 200 g cebuli
- 70 g masła
- 450 g pieczarek
- sól, pieprz
- około 150-200 g śmietany
Wykonanie:
- Cebule obierz i pokrój na mniejsze części.
- Zmiksuj 6 s/6 obr.
- Dodaj masło i duś 2 min 30 s/Varoma/obr. 1
- Umyj pieczarki i pokrój na plasterki.
- Dołóż do naczynia. Duś 7 min/100 stopni C.
- Dodaj 150 g śmietany. Dopraw do smaku
- Duś przez 6 min/100 stopni C.
- Gotowe.
Zobacz też: Mizeria - kultowa letnia sałatka, której nie może zabraknąć przy rodzinnym obiedzie