Ciasto małpeczka to zapomniana słodycz, która wraca na salony. Kluczowe są dwa egzotyczne smaki

Klasyczne wypieki to bez dwóch zdań wyznacznik smaku. Jednak obok szarlotki, kruchego z owocami czy drożdżowego placka warto postawić zapomniane ciasto małpeczka. Smakuje obłędnie i idealnie sprawdzi się w roli letniego deseru. Wszystko dzięki dominacji dwóch egzotycznych smaków - kokosa i bananów.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W domowym menu nieustannie zachodzą zmiany, są jednak i przepisy, które są z nami przez lata i nie ma żadnej potrzeby, by je ulepszyć. Takie właśnie jest zapomniane ciasto małpeczka, które niegdyś królowało na polskich stołach. Wypiek wyróżnia nie tylko oryginalny smak, ale i piękna prezencja. 

Ciasto małpeczka - zapomniany wypiek wraca po latach 

Dla jednych to wspomnienie dzieciństwa, dla innych zaś zupełna nowość wśród deserów. Mowa tu o cieście małpeczka, które urzeka nie tylko słodką nazwą, ale i bogatym wnętrzem. Wszystko dzięki połączeniu kokosa, bananów i kruchego ciasta. Trzy warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc niebanalne połączenie. 

W przygotowaniu ciasta małpeczka kluczowe są proporcje i przepis na idealne ciasto kruche. Warto zatem pamiętać o energicznym wyrabianiu, by uniknąć ogrzania składników, a szczególnie masła. Później wystarczy skupić się na kokosowej masie z dodatkiem mascarpone, śmietanki i popularnego niegdyś mleka w proszku. Reszta pójdzie jak spłatka - wystarczy czekoladowa dekoracja i owocowy akcent. 

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Kokosowa słodycz, czyli ciasto małpeczka

Składniki na kruchy spód: 

  • 100 g masła,
  • 90 g mąki krupczatki,
  • 80 g mąki tortowej,
  • 50 g cukru pudru,
  • żółtko.

Kokosowa masa: 

  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 250 g serka mascarpone,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 60 g mleka w proszku,
  • 50 ml wrzątku,
  • 25 g cukru,
  • płaska łyżka żelatyny.

Dodatkowo: 

  • trzy banany, 
  • 150 g śmietanki 30 proc.,
  • 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej.

Sposób przygotowania:  

  1. Do dużej miski przesiej krupczatkę, mąkę tortową i cukier puder. Zmieszaj. 
  2. Połączone produkty sypkie połącz z pokrojonym w kawałki masłem i żółtkiem. Ciasto energicznie zagniataj, uformuj kulę, przełóż ją do folii i delikatnie rozpłaszcz. Włóż do lodówki na 30 minut. 
  3. Gdy minie czas schładzania ciasta, wyciągnij je z lodówki i pokrój na plastry o grubości około 8-10 mm. Układaj je na dnie formy. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Odstaw do ostygnięcia. 
  4. Teraz przejdź do masy kokosowej. W 50 ml wrzątku rozpuść żelatynę. Ostudź. 
  5. W dużej misce połącz mascarpone, śmietankę i cukier. Ubijaj na masę i stopniowo dodawaj mleko w proszku. Krem przełóż do lodówki, by stężał. 
  6. Po 30 minutach dodaj do kremu wiórki kokosowe i żelatynę - masa powinna być kremowa i gęsta. Zamieszaj i przełóż na kruchy spód. 
  7. Gdy masa porządnie stężeje, przygotuj polewę ze śmietanki i czekolady. Tę z kolei wylej na wierzch ciasta, na koniec dodaj pokrojone w plastry banany. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.