Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W domowym menu nieustannie zachodzą zmiany, są jednak i przepisy, które są z nami przez lata i nie ma żadnej potrzeby, by je ulepszyć. Takie właśnie jest zapomniane ciasto małpeczka, które niegdyś królowało na polskich stołach. Wypiek wyróżnia nie tylko oryginalny smak, ale i piękna prezencja.
Ciasto małpeczka - zapomniany wypiek wraca po latach
Dla jednych to wspomnienie dzieciństwa, dla innych zaś zupełna nowość wśród deserów. Mowa tu o cieście małpeczka, które urzeka nie tylko słodką nazwą, ale i bogatym wnętrzem. Wszystko dzięki połączeniu kokosa, bananów i kruchego ciasta. Trzy warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc niebanalne połączenie.
W przygotowaniu ciasta małpeczka kluczowe są proporcje i przepis na idealne ciasto kruche. Warto zatem pamiętać o energicznym wyrabianiu, by uniknąć ogrzania składników, a szczególnie masła. Później wystarczy skupić się na kokosowej masie z dodatkiem mascarpone, śmietanki i popularnego niegdyś mleka w proszku. Reszta pójdzie jak spłatka - wystarczy czekoladowa dekoracja i owocowy akcent.
Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"
Kokosowa słodycz, czyli ciasto małpeczka
Składniki na kruchy spód:
- 100 g masła,
- 90 g mąki krupczatki,
- 80 g mąki tortowej,
- 50 g cukru pudru,
- żółtko.
Kokosowa masa:
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- 250 g serka mascarpone,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 60 g mleka w proszku,
- 50 ml wrzątku,
- 25 g cukru,
- płaska łyżka żelatyny.
Dodatkowo:
- trzy banany,
- 150 g śmietanki 30 proc.,
- 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiej krupczatkę, mąkę tortową i cukier puder. Zmieszaj.
- Połączone produkty sypkie połącz z pokrojonym w kawałki masłem i żółtkiem. Ciasto energicznie zagniataj, uformuj kulę, przełóż ją do folii i delikatnie rozpłaszcz. Włóż do lodówki na 30 minut.
- Gdy minie czas schładzania ciasta, wyciągnij je z lodówki i pokrój na plastry o grubości około 8-10 mm. Układaj je na dnie formy. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.
- Teraz przejdź do masy kokosowej. W 50 ml wrzątku rozpuść żelatynę. Ostudź.
- W dużej misce połącz mascarpone, śmietankę i cukier. Ubijaj na masę i stopniowo dodawaj mleko w proszku. Krem przełóż do lodówki, by stężał.
- Po 30 minutach dodaj do kremu wiórki kokosowe i żelatynę - masa powinna być kremowa i gęsta. Zamieszaj i przełóż na kruchy spód.
- Gdy masa porządnie stężeje, przygotuj polewę ze śmietanki i czekolady. Tę z kolei wylej na wierzch ciasta, na koniec dodaj pokrojone w plastry banany. Smacznego!