Więcej przepisów na zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli zastanawiasz się jak przerobić niedzielny rosół i jedna zupa, która przychodzi ci na myśl, to pomidorowa, mamy dla ciebie smaczną i ciekawą odmianę. Tę zupę gotuje się już rzadko, a w dzieciństwie była przysmakiem każdego z nas. Pamiętasz jeszcze ryżankę? Dziś podpowiemy ci jak ją zrobić, by smakowała tak jak wtedy, kiedy babcia gotowała ją dla nas, gdy wracaliśmy ze szkoły lub przedszkola.
Najlepsza zupa na rosole - ryżanka
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- ok. 1,5 - 2 litry czystego rosołu
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula
- łyżka masła lub oleju
- posiekana natka lub koperek
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie śmietana do zabielenia
Sposób wykonania:
- Warzywa obierz i pokrój. Marchewkę i pietruszkę pokrój w talarki (możesz także zetrzeć na tarce). Cebulę posiekaj w kostkę. Ryż wsyp do miski z zimną wodą, przemieszaj go dłońmi i odcedź na sitku.
- Przygotuj garnek z grubym dnem i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż marchewkę i pietruszkę. Podsmażaj całość na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut.
- Do podsmażonych warzyw dodaj ryż, zmniejsz moc palnika i podsmażaj, aż zacznie robić się szklisty. Następnie zalej całość rosołem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Kilka minut przed końcem gotowania dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, następnie możesz dodać dwie łyżki zahartowanej śmietany.
Wskazówka: Do ryżanki możesz użyć także warzyw, które wcześniej ugotowały się w rosole. Wówczas nie musisz ich już podsmażać. Ryżu również nie musisz podsmażać - ta czynność zapewnia klarowność zupy, jeśli wsypiesz opłukany ryż, zupa będzie nieco bardziej zawiesista.