Najlepsza zupa na rosole to wcale nie pomidorowa. Jest szybka, a babcie robiły ją bez przerwy

W niemal każdym polskim domu w niedzielę na stole pojawia się rosół. Tak samo w niemal każdym polskim domu w poniedziałek przerabia się go na pomidorową. Oczywiście to świetna sprawa, ale dziś mamy dla was przepis na lepszą zupę na rosole, która nie dość, że jest banalna i pożywna, to jeszcze smakiem przeniesie cię w czasy dzieciństwa.

Więcej przepisów na zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli zastanawiasz się jak przerobić niedzielny rosół i jedna zupa, która przychodzi ci na myśl, to pomidorowa, mamy dla ciebie smaczną i ciekawą odmianę. Tę zupę gotuje się już rzadko, a w dzieciństwie była przysmakiem każdego z nas. Pamiętasz jeszcze ryżankę? Dziś podpowiemy ci jak ją zrobić, by smakowała tak jak wtedy, kiedy babcia gotowała ją dla nas, gdy wracaliśmy ze szkoły lub przedszkola. 

Najlepsza zupa na rosole - ryżanka

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • ok. 1,5 - 2 litry czystego rosołu 
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • łyżka masła lub oleju
  • posiekana natka lub koperek
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie śmietana do zabielenia

Sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i pokrój. Marchewkę i pietruszkę pokrój w talarki (możesz także zetrzeć na tarce). Cebulę posiekaj w kostkę. Ryż wsyp do miski z zimną wodą, przemieszaj go dłońmi i odcedź na sitku. 
  2. Przygotuj garnek z grubym dnem i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż marchewkę i pietruszkę. Podsmażaj całość na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut.
  3. Do podsmażonych warzyw dodaj ryż, zmniejsz moc palnika i podsmażaj, aż zacznie robić się szklisty. Następnie zalej całość rosołem i gotuj, aż warzywa będą miękkie. 
  4. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, następnie możesz dodać dwie łyżki zahartowanej śmietany. 

Wskazówka: Do ryżanki możesz użyć także warzyw, które wcześniej ugotowały się w rosole. Wówczas nie musisz ich już podsmażać. Ryżu również nie musisz podsmażać - ta czynność zapewnia klarowność zupy, jeśli wsypiesz opłukany ryż, zupa będzie nieco bardziej zawiesista. 

Więcej o: