Wyrzuć kakao i dodaj ten owoc. Celebrytka pokazała, jak przygotować włoski deser na nowych zasadach

Eksperymentowanie w kuchni zdarza się każdemu. Czasem próbuje się dać drugie życie znanym na cały świat potrawom. Znana celebrytka pokazała, jak odświeżyć deser pochodzący z Włoch. Mało kto spodziewał się tak smacznego efektu. Odpowiednio schłodzony jest palce lizać.
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady

Aniela Bogusz, która znana jest szerszej publiczności jako Lil Masti, od bardzo dawna dzieli się z internautami swoim życiem. Oprócz chwil prywatnych pokazuje również swoje spojrzenie na kuchnię i publikuje filmy, w których pokazuje, jak przygotować dania i desery. Jakiś czas temu na TikToku można było zobaczyć przepis na włoski przysmak, który wszyscy znają. Jednak w jej wersji różni się on smakiem. Popularne tiramisu zazwyczaj przygotowywane jest na bazie kakao, w tej odsłonie zyskało orzeźwiający, cytrynowy smak. Sposób przygotowania nie jest skomplikowany, a deser najlepiej smakuje, gdy lekko go schłodzisz.

Przepis na tiramisu cytrynowe Anieli Bogusz

Składniki na masę:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • pół kilo serka mascarpone,
  • pół kremu cytrynowego,
  • opakowanie biszkoptów.

Składniki na krem cytrynowy:

  • 200 ml świeżego soku z cytryny,
  • skórka z jednej cytryny,
  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 120 g masła.

Składniki na syrop cytrynowy:

  • 150 ml wody,
  • pół szklanki cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • skórka z 1 cytryny,
  • listki bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzenie deseru zacznij od przygotowania kremu cytrynowego. Cytryny dokładnie przemyj i wyciśnij z nich sok. Następnie przelej go do rondelka przez sitko, aby pozbyć się pestek. Do soku dodaj jajka, cukier, masło i startą skórkę z cytryny.
  2. Tak przygotowane składniki umieść na średnim ogniu. Dokładnie z sobą wymieszaj do połączenia i uzyskania gęstej masy. Na koniec przestudzony krem przecedź przez sitko do miski.
  3. Gdy krem się chłodzi zacznij przyrządzać syrop. Do rondelka wlej wodę, sok z cytryny i wsyp do niej cukier oraz kawałki skórki i liście bazylii. Całość ustaw na średnim ogniu i gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie przecedź płyn do miski i odstaw.
  4. Teraz czas na przygotowanie ostatniej masy. Do wysokiej miski przenieś ser mascarpone, dodaj połowę gotowego kremu cytrynowego i dokładnie zmiksuj do połączenia.
  5. Do osobnej miski przelej śmietankę kremówkę i ubij ją na sztywno wraz z cukrem. Przenieś ją do wcześniej powstałej masy i wymieszaj.
  6. Biszkopty namocz w syropie i układaj je na dnie naczynia. Następnie wyłóż na nich połowę masy i ponownie ułóż namoczone ciastka. Na wierzch biszkoptów przenieś drugą część masy i wylej na nią krem cytrynowy. Szpatułką wyrównaj górę i udekoruj ją plastrami cytryny i liśćmi bazylii.
  7. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na około 3 godziny. Podawaj dobrze schłodzone.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: