Zobacz wideo
Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady
Aniela Bogusz, która znana jest szerszej publiczności jako Lil Masti, od bardzo dawna dzieli się z internautami swoim życiem. Oprócz chwil prywatnych pokazuje również swoje spojrzenie na kuchnię i publikuje filmy, w których pokazuje, jak przygotować dania i desery. Jakiś czas temu na TikToku można było zobaczyć przepis na włoski przysmak, który wszyscy znają. Jednak w jej wersji różni się on smakiem. Popularne tiramisu zazwyczaj przygotowywane jest na bazie kakao, w tej odsłonie zyskało orzeźwiający, cytrynowy smak. Sposób przygotowania nie jest skomplikowany, a deser najlepiej smakuje, gdy lekko go schłodzisz.
Przepis na tiramisu cytrynowe Anieli Bogusz
Składniki na masę:
- 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- pół szklanki drobnego cukru,
- pół kilo serka mascarpone,
- pół kremu cytrynowego,
- opakowanie biszkoptów.
Składniki na krem cytrynowy:
- 200 ml świeżego soku z cytryny,
- skórka z jednej cytryny,
- 3 jajka,
- 150 g cukru,
- 120 g masła.
Składniki na syrop cytrynowy:
- 150 ml wody,
- pół szklanki cukru,
- sok z 1 cytryny,
- skórka z 1 cytryny,
- listki bazylii.
Sposób przygotowania:
- Przyrządzenie deseru zacznij od przygotowania kremu cytrynowego. Cytryny dokładnie przemyj i wyciśnij z nich sok. Następnie przelej go do rondelka przez sitko, aby pozbyć się pestek. Do soku dodaj jajka, cukier, masło i startą skórkę z cytryny.
- Tak przygotowane składniki umieść na średnim ogniu. Dokładnie z sobą wymieszaj do połączenia i uzyskania gęstej masy. Na koniec przestudzony krem przecedź przez sitko do miski.
- Gdy krem się chłodzi zacznij przyrządzać syrop. Do rondelka wlej wodę, sok z cytryny i wsyp do niej cukier oraz kawałki skórki i liście bazylii. Całość ustaw na średnim ogniu i gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie przecedź płyn do miski i odstaw.
- Teraz czas na przygotowanie ostatniej masy. Do wysokiej miski przenieś ser mascarpone, dodaj połowę gotowego kremu cytrynowego i dokładnie zmiksuj do połączenia.
- Do osobnej miski przelej śmietankę kremówkę i ubij ją na sztywno wraz z cukrem. Przenieś ją do wcześniej powstałej masy i wymieszaj.
- Biszkopty namocz w syropie i układaj je na dnie naczynia. Następnie wyłóż na nich połowę masy i ponownie ułóż namoczone ciastka. Na wierzch biszkoptów przenieś drugą część masy i wylej na nią krem cytrynowy. Szpatułką wyrównaj górę i udekoruj ją plastrami cytryny i liśćmi bazylii.
- Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na około 3 godziny. Podawaj dobrze schłodzone.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl