Można się założyć, że wyrzucasz tę część truskawek. To ogromny błąd, który popełnia większość z nas

Truskawkowe szaleństwo trwa w pełni. W ostatnich dniach na polskich rynkach zaczęły gwałtownie spadać ceny tych sezonowych owoców, a sprzedawcy zapewniają, że będzie tylko lepiej. Warto więc wiedzieć, że przydatny będzie nie tylko sam owoc, ale również jego szypułka. Wyrzucanie ich to niesamowite marnotrawstwo.

Przygotowując truskawki do spożycia, nie tylko dokładnie je myjemy, ale również odcinamy szypułki. Jak się jednak okazuje, niepotrzebnie. O ile dokładne namoczenie i wypłukanie owoców jest koniecznością, tak szypułki są w zupełności jadalne i bezpieczne dla zdrowia. Ba, posiadają nawet cenne wartości odżywcze.

Zobacz wideo Truskawka to tak naprawdę poziomka! I na dodatek... ananasowa

Nie wyrzucaj szypułek. Są niezwykle cenne

Często zdarza się, szczególnie w kuchni, że do śmieci trafiają cenne produkty, które niesłusznie uznawane są za bezwartościowe odpady. Taka opinia istnieje na temat szypułek truskawek. Na widok osób, które jedzą te owoce w całości, niektórzy przecierają oczy ze zdziwienia. Tymczasem okazuje się, że w szypułkach znaleźć można wiele cennych witamin i minerałów, a wyrzucanie ich jest niemałym marnotrawstwem. Listki truskawek są bogate w:

  • krzem,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • chlorofil.

Wszystkie te składniki są niezwykle ważne w codziennej diecie i szkoda z nich rezygnować. Wystarczy szypułki zmielić w blenderze wraz z resztą owoców, a nie tylko wykorzystamy kuchenne "odpadki", ale również wzbogacimy zdrową przekąskę o dodatkowe składniki odżywcze. Szypułki można również gotować podczas robienia musu, jednak nie każdemu będą smakować kawałki listków w słodkim sosie. Najważniejsze jest znalezienie formy, w której spożywanie szypułek nie będzie dla nas przykrym obowiązkiem z rozsądku. W ostateczności nadadzą się doskonale na domowy kompost.

Przygotuj napar zero waste. To bomba witaminowa

Jeśli nie planujesz jeść szypułek lub miksować ich w zdrowym szejku, możesz przygotować z nich pyszny napar. To zrozumiałe, że nie każdego i tym bardziej nie od razu uda się przekonać do smaku liści sezonowych owoców. Z tego powodu warto szypułki umyć pod bieżącą wodą i zalać gorącą wodą. Po kilku minutach parzenia się "herbaty" zero waste, będziemy posiadać gotowy do spożycia napar. Ten sprawdzi się doskonale w zapaleniach jamy ustnej i infekcjach gardła, które mogą pojawić się latem z racji na częste przebywanie w pomieszczeniach i pojazdach klimatyzowanych. Dodatkowo napar z szypułek działa świetnie na infekcje dróg moczowych i prawidłową pracę nerek.

Taki dodatek w codziennej diecie przyda się osobom cierpiącym na powtarzające się kolki nerkowe, chociaż nie można traktować picia owego napoju jako jedynego remedium na nawracające dolegliwości. Jednakże zarówno truskawki, jak i ich szypułki mają działanie moczopędne. Przede wszystkim jednak, taki napar jest po prostu smaczny i warto go przygotować choćby wyłącznie dla walorów smakowych.

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.