Wiosenny bigos z młodej kapusty? To idealne danie zawsze znika z talerzy w okamgnieniu

Jak zrobić wiosenny bigos z młodej kapusty? Podajemy przepis, z którym potrawa wyjdzie niezwykle smaczna i każdy będzie sięgał po dokładkę. Wystarczy połączyć kilka składników i dobrze przyprawić całość do smaku.

Młoda kapusta zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Jest bogata w witaminę C, K, kwas foliowy oraz minerały takie jak potas, magnez, wapń i fosfor. Warto wprowadzać ją regularnie do jadłospisu. Z kapusty można przyrządzić różnego rodzaju surówki i bigosy. Przedstawiamy prosty przepis na wiosenny obiad.

Zobacz wideo Justyna Steczkowska zdradza sekret sylwetki. "Jeśli chcesz mieć formę, mając 50 lat."

Wiosenny bigos z młodej kapusty. Smak tego dania z pewnością pozytywnie cię zaskoczy

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • duża cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • pół kilograma kiełbasy,
  • pół kilograma boczku,
  • dwie łyżki oleju,
  • łyżeczka kminku,
  • dwa liście laurowe,
  • trzy goździki,
  • łyżka mąki pszennej,
  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Pokrój składniki i wrzuć do rondla. Obiad będzie gotowy w niecałą godzinę

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę i wrzuć ją do garnka z osoloną wrzącą wodą. Gotuj na małym ogniu przez około dwadzieścia minut, aż kapusta zmięknie.
  2. Mięso pokrój w kostkę, następnie posiekaj cebulę i czosnek.
  3. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż mięso, cebulę i czosnek. Po około dziesięciu minutach dodaj do mięsa kminek, liście laurowe, goździki, mąkę, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę miodu. Całość wymieszaj i duś na najmniejszym ogniu jeszcze przez kilka minut.
  4. Do garnka z kapustą dodaj zawartość patelni i dokładnie wymieszaj.
  5. Gotuj bigos na małym ogniu przez około piętnaście minut.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Bigos z młodej kapusty smakuje doskonale z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub kromki chleba. Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, warto dodać przyprawy takie jak pieprz biały, pieprz cayenne i słodką paprykę w proszku.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: