Młoda kapusta zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Jest bogata w witaminę C, K, kwas foliowy oraz minerały takie jak potas, magnez, wapń i fosfor. Warto wprowadzać ją regularnie do jadłospisu. Z kapusty można przyrządzić różnego rodzaju surówki i bigosy. Przedstawiamy prosty przepis na wiosenny obiad.
Zobacz wideo Justyna Steczkowska zdradza sekret sylwetki. "Jeśli chcesz mieć formę, mając 50 lat."
Wiosenny bigos z młodej kapusty. Smak tego dania z pewnością pozytywnie cię zaskoczy
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- duża cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- pół kilograma kiełbasy,
- pół kilograma boczku,
- dwie łyżki oleju,
- łyżeczka kminku,
- dwa liście laurowe,
- trzy goździki,
- łyżka mąki pszennej,
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Pokrój składniki i wrzuć do rondla. Obiad będzie gotowy w niecałą godzinę
Przygotowanie:
- Poszatkuj kapustę i wrzuć ją do garnka z osoloną wrzącą wodą. Gotuj na małym ogniu przez około dwadzieścia minut, aż kapusta zmięknie.
- Mięso pokrój w kostkę, następnie posiekaj cebulę i czosnek.
- Rozgrzej olej na patelni, podsmaż mięso, cebulę i czosnek. Po około dziesięciu minutach dodaj do mięsa kminek, liście laurowe, goździki, mąkę, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę miodu. Całość wymieszaj i duś na najmniejszym ogniu jeszcze przez kilka minut.
- Do garnka z kapustą dodaj zawartość patelni i dokładnie wymieszaj.
- Gotuj bigos na małym ogniu przez około piętnaście minut.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Bigos z młodej kapusty smakuje doskonale z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub kromki chleba. Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, warto dodać przyprawy takie jak pieprz biały, pieprz cayenne i słodką paprykę w proszku.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl