Wygląda jak lasagne, ale to gołąbkowa zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego. Smak obłędny!

Gołąbki w tradycyjnej formie to już nudna przeszłość! Przepis na gołąbkową zapiekankę z młodej kapusty i mięsa mielonego jest prawdziwą rewolucją w kuchni. Danie wygląda obłędnie, kusi zapachem i soczystym, mięsnym nadzieniem. Sezonowe warzywo podane w tak atrakcyjnej wersji długo zostanie zapamiętane i podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nie da się ukryć, że domowe menu o tej porze roku wypada zjawiskowo i wyjątkowo smacznie. Wszystko dzięki straganom i warzywniakom pękającym od kolorowych i pachnących warzyw i owoców. Kapustka, która króluje. na polskich stołach może być jednak przygotowana w zupełnie innej wersji niż zasmażana czy gołąbki. Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym to zwariowana forma i ogrom smaku!

Młoda kapusta inaczej, czyli gołąbkowa zapiekanka 

Młoda kapusta bez dwóch zdań stoi na piedestale wśród sezonowych dóbr. Chociaż ciężko wyobrazić sobie życie bez małosolnych, botwinki czy młodych ziemniaczków to właśnie atrakcyjna, zielona główka najchętniej trafia na polskie stoły. Przygotowujemy ją na wiele sposobów - zasmażamy, dusimy, ścieramy na sałatki, a także jest głównym składnikiem kapuśniaku. Zupełną nowością może zatem okazać się gołąbkowa zapiekanka z mięsem mielonym. 

Sezonowy rarytas bez dwóch zdań można nazwać polską lasagną - skład jest prosty, smaczny i pełen miłych zaskoczeń. Wystarczy zadbać o estetyczne warstwy, no i oczywiście całość przekładać liśćmi kapusty. Zwieńczeniem jest pomidorowy sos i zapiekanie w piekarniku. Efekt nie tylko cieszy oko, ale i kusi zapachem i wyjątkowym smakiem!

Zobacz wideo Stir-fry z ryżem i warzywami

Przepis na obłędną gołąbkową zapiekankę z młodej kapusty i mięsa mielonego

Składniki na zapiekankę: 

  • młoda kapusta,
  • 700 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej,
  • cebula,
  • odrobina oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,

 Sos: 

  • 500 g passaty lub przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka oregano,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od kapusty. Główkę pozbaw zewnętrznych liści, wytnij głąb i włóż kapust do dużego garnka z gotującą się wodą. Po kilku minutach wyciągnij warzywo i odrywaj delikatnie każdy liść. 
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na małej ilości oleju. Z kolei ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj na patelnię. Na koniec dodaj mięso i wszystkie przyprawy. Podsmaż całość przez kilka minut. 
  3. Przygotuj sos pomidorowy - wszystkie składniki połącz w rondelku i gotuj kilka minut, aż całość zgęstnieje.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, na spodzie ułóż kilka liści kapusty.
  5. Twórz warstwy. Na kapuście rozłóż połowę porcji mięsa. Posmaruj je odrobiną sosu. Kolej na kapustę i znowu mięso. Wierzch przykryj pozostałymi liśćmi. 
  6. Zapiekankę zalej resztą sosu pomidorowego. Piecz w 180 stopniach przez 35 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.
Więcej o: