Naturalny oprysk na pomidory, ogórki i kwiaty. Jeden składnik sprawi, że urosną zdrowe i piękne

Uprawa pomidorów i ogórków nie należy do najłatwiejszych. Warzywa te są szczególnie podatne na różne choroby, zwłaszcza grzybicze. Hodując warzywa w przydomowym ogródku lub na działce, trzeba się liczyć z koniecznością stosowania oprysku przeciw zarazie. Nie musi to być jednak preparat sklepowy, z chemicznym składem. Istnieją naturalne, równie skuteczne alternatywy. Jak wykonać domowej roboty oprysk?

Drożdże piekarskie znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w ogrodnictwie. Ich skuteczność potwierdza to, że preparatów z dodatkiem drożdży używały już nasze mamy i babcie. Jest to środek przede wszystkim tani i efektywny, skutecznie chroniący rośliny przed chorobami. Regularne stosowanie sprawi, że warzywa urosną zdrowe i smakowite.

Zobacz wideo Jak ochronić rośliny balkonowe przed chorobami grzybicznymi? Wypróbuj ekologiczny oprysk

Zastosowanie drożdży piekarskich w ogrodnictwie 

Drożdże to właściwie grzyby jednokomórkowe, dzięki którym ciasto na pieczywo, pizze i inne produkty mączne wyrasta ponad miarę. W ogrodnictwie i hodowli warzyw wykorzystuje się je w nawozach i opryskach, chroniących przed mszycami, mączniakami i innymi chorobami. W przeciwieństwie to preparatów chemicznych nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Nie pozbawiają także warzyw ich naturalnego smaku i wartości odżywczych.

Drożdże piekarskie to cenne źródło witamin z grupy B oraz substancji mineralnych takich jak: wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, cynk i jod. Oprócz właściwości chroniących przed zarazą mają również wpływ na wzrost rośliny i wzmocnienie jej układu korzeniowego. Oprysk z drożdży przyczynia się do bujniejszego rozwoju zarówno warzyw, owoców jak i kwiatów oraz roślin doniczkowych.

Jak zrobić oprysk z drożdży? 

Przygotowanie oprysku z drożdży na warzywa zajmuje zaledwie chwilę i wymaga użycia kilku składników. Będziesz w tym celu potrzebować 100 g świeżych drożdży lub około 35 g drożdży suszonych, a także pół litra tłustego mleka, 10 litrów wody oraz dużego naczynia np. miski. Umieść składniki w wybranym naczyniu i dokładnie je wymieszaj. Powstały roztwór przelej do spryskiwacza.

Raz w tygodniu spryskuj swoje warzywa i kwiaty, zwracając szczególną uwagę na spodnią część liści, gdyż to zwykle tam rozwija się choroba. Drożdże wypierają w ten sposób szkodliwe mikroorganizmy, zasiedlające roślinę, tworząc tym samym trwałą barierę ochronną. Oprysk możesz stosować między innymi na pomidorach, ogórkach, truskawkach, krzewach malin, roślinach ozdobnych i doniczkowych, zarówno w domu, jak i w ogrodzie.

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: