• Link został skopiowany

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? Dodaj te dwa składniki, a mąż poprosi o więcej

Surówka z kiszonej kapusty była przed laty jednym z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Wszystko za sprawą faktu, że w niemal każdym domu znajdował się słoik z kiszonkami. Wystarczyło przynieść go z piwnicy, dodać kilka składników i gotowe. Nasz przepis jest inny niż dotychczas, dlatego zapomnij o nudnej wersji.
Surówka z kiszonej kapusty (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. iStock/peredniankina
Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

Kiszona kapusta to nie tylko narodowy przysmak, ale przede wszystkim źródło witaminy C. Włączenie jej do codziennej diety wzmacnia odporność. Co więcej, kiszonki to naturalne probiotyki, dlatego dbając o gospodarkę jelitową, nie można wykluczyć ich z jadłospisu. Surówka z kiszonej kapusty to idealny dodatek do obiadu.

Surówka z kiszonej kapusty. Przepis inny niż wszystkie

Na polskich stołach nie tak dawno królowały buraczki ćwikłowe, mizeria, czy surówka z kiszonej kapusty. Ta ostatnia najczęściej lądowała w towarzystwie smażonej ryby, lub kotletów. Choć przepisów jest tyle, co gospodyń, to punktem wspólnym w wielu domach było dodanie natki pietruszki, marchewki i nieco cukru oraz soli. Zdarzały się miejsca, gdzie do surówki wrzucano nieco jabłka. Nasz przepis  jest zupełnie inny. Koniecznie wypróbuj tę wersję.

Składniki:

  • 250 g kiszonej kapusty,
  • marchewka,
  • cebula,
  • łyżka miodu,
  • łyżka oleju,
  • szczypta chilli lub pieprzy cayenne,
  • sól.

Jeśli nie przepadasz za cebulą, lub jej ostrym smakiem, posiekaj ją drobno, a następnie sparz wrzątkiem. Dzięki temu nie będzie aż tak wyrazista i nie zdominuje smaku surówki. Miłośnikom kolorów polecam dodanie nieco natki pietruszki. W ten sposób całość nabierze idealnego charakteru.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kiszona kapusta z miodem i chilli. Surówka krok po kroku

  1. Kapustę kiszoną wyjmij z wiadereczka lub słoika. Nad zlewem odciśnij nadmiar soku.
  2. Posiekaj na drobne części.
  3. Marchewkę obierz, opłucz i zetrzyj na drobnych oczkach kuchennej tarki.
  4. Cebulę posiekaj w malutką kosteczkę. Sparz jeśli chcesz.
  5. Wszystkie składniki wrzuć do miski. Wlej miód i olej, przypraw solą i chilli.
  6. Wymieszaj i odstaw na około 15 minut i surówka do obiadu gotowa.
Więcej o: