Kiszona kapusta to nie tylko narodowy przysmak, ale przede wszystkim źródło witaminy C. Włączenie jej do codziennej diety wzmacnia odporność. Co więcej, kiszonki to naturalne probiotyki, dlatego dbając o gospodarkę jelitową, nie można wykluczyć ich z jadłospisu. Surówka z kiszonej kapusty to idealny dodatek do obiadu.
Na polskich stołach nie tak dawno królowały buraczki ćwikłowe, mizeria, czy surówka z kiszonej kapusty. Ta ostatnia najczęściej lądowała w towarzystwie smażonej ryby, lub kotletów. Choć przepisów jest tyle, co gospodyń, to punktem wspólnym w wielu domach było dodanie natki pietruszki, marchewki i nieco cukru oraz soli. Zdarzały się miejsca, gdzie do surówki wrzucano nieco jabłka. Nasz przepis jest zupełnie inny. Koniecznie wypróbuj tę wersję.
Składniki:
Jeśli nie przepadasz za cebulą, lub jej ostrym smakiem, posiekaj ją drobno, a następnie sparz wrzątkiem. Dzięki temu nie będzie aż tak wyrazista i nie zdominuje smaku surówki. Miłośnikom kolorów polecam dodanie nieco natki pietruszki. W ten sposób całość nabierze idealnego charakteru.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.