Jedni robią z nich bukiety, inni kładą na patelni. Jak zrobić smażone kwiaty akacji? Nie zapomnij o wanilii

Kto by pomyślał, że kwiaty można zrywać, zanurzać w cieście i zjadać ze smakiem. Może wydać się to dziwne, ale najlepszym deserem, jaki możemy zjeść w czerwcu, wcale nie są truskawki czy lody, ale smażone liście akacji. Brzmi jak pozycja w menu z bajki o Alicji w Krainie Czarów? Możliwe, ale zapewniamy, że są pyszne i banalne w wykonaniu.

Więcej przepisów na wyjątkowe desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Czy natura nie przestanie nas zaskakiwać? Zrobiła tak myk, że na drzewie rośnie coś pyszniejszego od racuchów. Smażone kwiaty akacji to coś więcej niż deser, to smak i zapach lata zamknięte w delikatnym placuszku. Jak zrobić nietypowy przysmak, który kojarzy się z bajkami i fantastyką? To tak proste, że aż chciałoby się powiedzieć, że całość dzieje się niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Nie zapomnij o wanilii, a będą obłędne. 

Deser jak z bajki - smażone kwiaty akacji

Składniki:

  • kilka kwiatostanów akacji
  • 1 szklanka mąki (można dać odrobinę mniej, by ciasto było rzadsze)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Kwiaty akacji rozłóż na papierze i pozostaw na chwilę, by ewentualne owady je opuściły. Następnie opłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.  
  2. Przygotuj ciasto naleśnikowe. Do miski wlej mleko, wodę, pastę waniliową i wbij jajka. Całość zmiksuj. 
  3. Dodaj przesianą mąkę, ponownie zmiksuj i sprawdź, czy ciasto swobodnie spływa z łyżki. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka. Następnie ciasto odłóż na kilkanaście minut, by odpoczęło. 
  4. Ponownie zamieszaj ciasto i rozgrzej patelnię z dodatkiem 3-4 łyżek oleju lub masła klarowanego. Każdy kwiat zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanej patelni na złoty, apetyczny kolor. 

Po usmażeniu posyp cukrem pudrem. Najlepsze są na ciepło, tuż po zdjęciu z patelni, kiedy są przyjemnie chrupiące. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny. 

Więcej o: