Po czym poznać, że arbuz jest dojrzały? Słodki owoc skrywa trzy proste tajemnice

Arbuz to wyjątkowy owoc, który tak naprawdę w dużej mierze składa się z wody. Dzięki temu z powodzeniem wykorzystywany jest jako dodatek do lemoniady, lub stanowi słodką, orzeźwiającą przekąskę. Jednak po czym poznać, że arbuz jest dojrzały? Trzy proste wskazówki ułatwią ci zakupy.
Zobacz wideo Z tymi owocami prawie każdy ma problem. Jak sprytnie obrać i pokroić mango, arbuza albo granat?

Arbuz to dla wielu deser sam w sobie, ponieważ przez dietetyków został uznany jako jeden z najsłodszych owoców. Nic zatem dziwnego, że niektórzy poszukują informacji, ile kcal ma arbuz. Otóż wiele zależy od tego, jaką porcję ukroisz i czy owoc będzie mocno dojrzały. Jednak po czym poznać, który produkt nadaje się do kupienia? Zdradzamy proste wskazówki.

Kształt i kolor ma znaczenie, czyli dojrzały arbuz i jego tajemnice

Kupowanie owoców to żadna sztuka. Gorzej, kiedy w grę wchodzą produkty, których miąższ jest schowany i nie wiadomo czy nadaje się już do jedzenia, czy nie. Dlatego jeżeli zastanawiasz się, po czym poznać, że arbuz jest dojrzały, zwróć uwagę na jego kształt. Wybieraj najbardziej okrągłe, a unikaj szpiczastych. Dzięki temu kupisz słodki i soczysty owoc.

Kolejną tajemnicą skrywaną przez egzotyczny przysmak jest barwa. Nie od dziś wiadomo, że arbuz na zewnątrz jest zielony i posiada jaśniejsze przebarwienia przypominające paski. Natomiast, kiedy jest już dojrzały, zaczyna zmieniać kolor. Podnieś owoc i sprawdź, czy na spodzie pojawiła się jasna plama, przypominająca nieco żółty odcień. Im więcej żółtego na skórce, tym owoc jest dojrzalszy i słodszy.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Puk, puk, czyli sekretny dźwięk owoców

Ostatnią, ale równie ważną wskazówkę dotyczącą tego, czy arbuz jest dojrzały stanowi pewien dźwięk. Gdy masz zamiar kupić cały owoc, zastukaj delikatnie jego pancerną skórkę. Jeśli do twoich uszu napłynie niski i głuchy dźwięk, to znak, że możesz zabrać przysmak do domu. Zdarza się, że mimo chęci ostatecznie zostaje dość sporo arbuza po rodzinnej uczcie. Wówczas pamiętaj o poprawnym przechowywaniu. Owiń owoc folią spożywczą, połóż na talerzyku i schowaj do lodówki. Dzięki temu wypływający sok nie pobrudzi półek, a w ciągu kolejnych dni będziesz mógł dodać arbuza do sałatki, lodów, lemoniady, czy koktajli.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.