• Link został skopiowany

Czterdzieści lat temu kupowało się je na wagę, dziś kultowe galaretki zrobisz w domu. To tylko trzy składniki

Jeśli chodzi o słodkości PRL, bez wahania wymienimy blok czekoladowy, kokosanki i cukierki irysy. Wielu z was na pewno pamięta też kultowe galaretki w cukrze, które kupowało się na wagę. Dziś bez problemu odtworzycie ten smak i pozytywnie zaskoczycie się tym, jak łatwo i szybko można zrobić pyszne łakocie. To zaledwie trzy składniki.
Cukrowe galaretki owocowe
Fot. Shutterstock/ TorriPhoto

Więcej przepisów na kultowe przysmaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli masz szczęście, dziś także możesz spotkać na targach i straganach z łakociami bloki galaretkowe we wszystkich kolorach tęczy. Jednak owocowe galaretki w cukrze już nie są tak popularne jak choćby czterdzieści lat temu, a wielka szkoda, bo smakowały i smakują fantastycznie. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić najprostsze łakocie i tym samym przenieść się w czasie o kilkadziesiąt lat wstecz. Będzie pysznie, szybko i tanio, czyli tak jak lubimy najbardziej. 

Przepis na łakocie sprzed czterdziestu lat. Kultowe galaretki zrobisz z trzech składników

Składniki:

  • 3 pomarańcze (jeśli są małe, to cztery)
  • ok. 160 g cukru
  • 40 żelatyny

Galaretki w cukrze - sposób wykonania

  1. Przygotowania zacznij od przygotowania soki z pomarańczy. Owoce dokładnie umyj, następnie przekrój na pół i wyciśnij tyle soku, ile się da. Możesz także użyć sokowirówki, ale nie jest to konieczne. 
  2. Za pomocą gazy odciśnij sok z odrobinek miąższu i wlej do rondelka. Dodaj cukier (najpierw ok. 100 g, jeśli będzie potrzeba, dodaj więcej) i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę, ponownie wymieszaj i odstaw na kwadrans, by sok zaczął gęstnieć. 
  3. Rondelek wstaw na mały ogień i podgrzewaj całość, cały czas mieszając. Podgrzewaj do momentu, aż zarówno cukier, jak i żelatyna się rozpuszczą, uważaj jednak, by masa się nie zagotowała - wówczas żelatyna straci swoje właściwości. 
  4. Zdejmij rondelek z ognia, a masę przelej do pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Następnie włóż na 2 godziny do lodówki. 
  5. Po tym czasie wyjmij galaretkę z pojemnika i pokrój ją w kostkę lub inny wybrany przez siebie kształt. Następnie każdą kostkę obtocz w drobnym cukrze i domowe galaretki gotowe. 

Wskazówka: Zamiast soku wyciskanego z owoców, możesz użyć gotowego soku ze sklepu. Ważne jest jednak, by nie miał konserwantów, był gęsty i dobrej jakości. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: