• Link został skopiowany

Przepis na beztroski smak dzieciństwa. Ten jeden składnik będzie niezbędny, by zrobić pyszne pierogi leniwe

Jak zrobić pierogi leniwe? Przepis na to wyśmienite danie na słodko pozwoli przenieść się w czasie i powrócić do lat dzieciństwa. Będą smakowały naprawdę doskonale, jeśli do ich przyrządzenia skorzysta się z jednej specjalnej przyprawy.
Wyrabianie ciasta
Fot. olia danilevich/Pexels

Pierogi leniwe to niezwykle uniwersalne danie, które można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Ich przygotowanie to bułka z masłem - wystarczy połączyć wszystkie składniki i uformować kluski. Można je zrobić błyskawicznie, a potrzeba do nich tylko trzech składników. Do podania przyda się masło, miód i... cynamon. 

Zobacz wideo El Nino dopiero się zaczyna, a ocean światowy już jest o 0,2 stopnia cieplejszy niż kiedykolwiek w historii pomiarów

Pierogi leniwe. Przepis na przepyszny obiad z czterech składników

Wybierając produkty do przygotowania pierogów leniwych, warto zwrócić uwagę na rodzaj twarogu. Najlepiej sprawdzi się biały ser półtłusty. Z kolei twarogi z wiaderka nie będą się tu w ogóle nadawały.

Składniki:

  • pół kilograma twarogu półtłustego,
  • trzy jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • dodatkowo: odrobina masła, miodu i cynamon.

Połącz składniki w jednolitą masę. Gotuj pierogi przez około dwie minuty

Przygotowanie:

  1. Wstaw wodę do gotowania w dużym garnku. Posól ją, kiedy się zagotuje.
  2. Oddziel białka od żółtek. Twaróg przeciśnij przez praskę do ziemniaków  i połącz z żółtkami. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie wmieszaj ją delikatnie w masę twarogową.
  3. Do masy dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto - powinno być lekko klejące. Ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Roluj kawałki ciasta, natnij je, aby powstał wzór w kształcie kratki i odcinaj pierogi.
  4. Leniwe wrzucaj partiami na gotującą się, osoloną wodę. Powinny gotować się przez około dwie minuty od wypłynięcia. Wyciągaj je z wody ostrożnie łyżką cedzakową.

Uwaga. Pierogi nie powinny gotować się zbyt długo, wystarczą około dwie minuty. Można je podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Dodatkowo świetnie sprawdzi się cynamon - dzięki niemu nabiorą one oryginalnego charakteru. Smacznego!

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: