Pierogi leniwe to niezwykle uniwersalne danie, które można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Ich przygotowanie to bułka z masłem - wystarczy połączyć wszystkie składniki i uformować kluski. Można je zrobić błyskawicznie, a potrzeba do nich tylko trzech składników. Do podania przyda się masło, miód i... cynamon.
Zobacz wideo El Nino dopiero się zaczyna, a ocean światowy już jest o 0,2 stopnia cieplejszy niż kiedykolwiek w historii pomiarów
Pierogi leniwe. Przepis na przepyszny obiad z czterech składników
Wybierając produkty do przygotowania pierogów leniwych, warto zwrócić uwagę na rodzaj twarogu. Najlepiej sprawdzi się biały ser półtłusty. Z kolei twarogi z wiaderka nie będą się tu w ogóle nadawały.
Składniki:
- pół kilograma twarogu półtłustego,
- trzy jajka,
- szklanka mąki pszennej,
- szczypta soli,
- dodatkowo: odrobina masła, miodu i cynamon.
Połącz składniki w jednolitą masę. Gotuj pierogi przez około dwie minuty
Przygotowanie:
- Wstaw wodę do gotowania w dużym garnku. Posól ją, kiedy się zagotuje.
- Oddziel białka od żółtek. Twaróg przeciśnij przez praskę do ziemniaków i połącz z żółtkami. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie wmieszaj ją delikatnie w masę twarogową.
- Do masy dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto - powinno być lekko klejące. Ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Roluj kawałki ciasta, natnij je, aby powstał wzór w kształcie kratki i odcinaj pierogi.
- Leniwe wrzucaj partiami na gotującą się, osoloną wodę. Powinny gotować się przez około dwie minuty od wypłynięcia. Wyciągaj je z wody ostrożnie łyżką cedzakową.
Uwaga. Pierogi nie powinny gotować się zbyt długo, wystarczą około dwie minuty. Można je podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Dodatkowo świetnie sprawdzi się cynamon - dzięki niemu nabiorą one oryginalnego charakteru. Smacznego!
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl