Więcej przepisów na ogórki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Od razu uprzedzam, nie mamy zamiaru wmawiać wam, że znowu coś robiliście źle i olaboga. Jeśli jednak nie chcecie trzymać się sztywno schematów i lubicie czasem spróbować czegoś nowego, wypróbujcie ten przepis na zalewę do ogórków małosolnych. Co w niej takiego niezwykłego? Jest sól (oczywiście w odpowiedniej proporcji), jest chrzan, czosnek i koper. Ale są też pewne listki, które odpowiadają za niesamowity aromat i głębszy smak ogórków. Nie, to nie liście laurowe ani nie liście wiśni. Chodzi o liście winogrona.
Jak zrobić zalewę do ogórków małosolnych? Ten dodatek jest niezbędny
Na początku chcę wyjaśnić - wszystko zależy od tego, ile masz ogórków. Żeby proporcje były czytelne, przyjmijmy, że przerabiasz na małosolne 1,5 kg ogórków. Wówczas zalewa prezentuje się tak:
- 1,5 kg niewielkich ogórków gruntowych
- 4 l wody
- 4 czubate łyżki soli kamiennej
- 2 większe liście winogron
- 4-6 ząbków czosnku
- ok. 10 cm korzenia chrzanu (pokrojonego na kawałki)
- 3 gałązki kopru z baldachami
- dodatkowo: duży słoik lub kamionka
Zalewa do ogórków małosolnych - sposób wykonania:
- Wodę z solą zagotuj w garnku. Kiedy będzie jeszcze gorąca, ale już nie wrząca, dodaj do niej zgniecione ząbki czosnku, chrzan oraz liście winogron. Zamieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotuj ogórki. Namocz je w zimnej wodzie, następnie dokładnie wyszoruj i odetnij końcówki. Żeby szybciej były gotowe, możesz pionowo naciąć je na głębokość ok. 3 cm.
- Ostudzoną zalewę ponownie podgrzej, tym razem powinna jedynie się zagrzać do temperatury pokojowej. Wlej ją do słoika lub kamionki tak, by wszystkie składniki osiadły na dnie.
- Do naczynia z zalewą włóż ogórki, a na wierzchu połóż gałązki kopru. Przykryj słoik gazą lub ściereczką i odstaw na blat albo w inne miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa.
Tak przygotowana zalewa jest gwarancją ogórkowego sukcesu. Oczywiście oprócz liści winogron możesz dodać listek laurowy - wówczas ogórki będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne.