Polacy pokochali ten rodzaj gołąbków. Pochodzą z Rumunii, ale smakiem przebijają nasz klasyk

Gołąbki to bez wątpienia potrawa, która szczyci się popularnością nie tylko w kuchni polskiej. Jej wersji jest wiele, a kombinacji smakowych nie da się zliczyć. W Rumunii również można znaleźć to danie, lecz sposób, w jaki jest podane, może bardzo zdziwić.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Gołąbki to tradycyjne danie, które zna każdy. Zrobione jest z mięsno-ryżowego farszu i owinięte w ugotowane liście kapusty. Dodatkowo ich smak dopełniony jest domowym sosem pomidorowym. Okazuje się, że kuchnia polska nie jest jedyną, która wykorzystuje takie połączenie smakowe. W Rumunii możemy zasmakować aromatycznych kapuścianych zawijańców, które są odpowiednikiem naszych tradycyjnych gołąbków. Różnią się jednak przyprawami i tym, że owijane są w liście kiszonej kapusty. Podaje się je bez sosu, lecz z dodatkiem boczku i duszonych resztek warzywa.

Przepis na sarmale, czyli rumuńskie gołąbki

Składniki:

  • główka białej kapusty kiszonej,
  • pół szklanki białego ryżu,
  • pół kilo mięsa mielonego,
  • 300 g wędzonego boczku w plastrach,
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka tymianku,
  • 4 liście laurowe,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

  1. Przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania gołąbków namocz w wodzie już ukiszoną kapustę. Po tym czasie obierz liście, tak aby się nie porwały. Z liści wykrój twarde zgrubienia i podziel na 2 kawałki o wielkości dłoni. Pamiętaj aby nie wyrzucać odkrojonych skrawków, ponieważ będą potrzebne w późniejszych etapach.
  2. Cebulkę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  3. Gdy cebula się przysmaży dodaj do niej ostrą i słodką paprykę i ryż. Wsyp również łyżeczkę tymianku. Zalej całość szklanką wody. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.
  4. W większej misce umieść mięso mielone, ugotowany ryż wraz z innymi dodatkami oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiaj do połączenia składników.
  5. Liścia rozłóż na desce, na jego środek umieść 2 łyżki przygotowanego farszu. Zawiń w taki sposób jak klasycznego gołąbka.
  6. Na dnie większego garnka umieść połowę pozostałości z kiszonej kapusty. Następnie rozsmaruj koncentrat pomidorowy, wrzuć ziela angielskie i liście laurowe. Na całości rozłóż także połowę plastrów boczku.
  7. Na tak przygotowanym spodzie układaj sarmale. Na wierzchu rozłóż pozostałą część boczku i liści kapusty.
  8. Całość zalej wodą, tak aby przykryła wszystkie produkty. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
  9. Po tym czasie umieść garnek w rozgrzanym do 160°C piekarniku i piecz przez około 3 godziny.
  10. Gotowe sarmale podawaj z kwaśną śmietaną oraz kapustą i boczkiem, w której się dusiły.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.