Gołąbki to bez wątpienia potrawa, która szczyci się popularnością nie tylko w kuchni polskiej. Jej wersji jest wiele, a kombinacji smakowych nie da się zliczyć. W Rumunii również można znaleźć to danie, lecz sposób, w jaki jest podane, może bardzo zdziwić.
Fot. Shutterstock, Mina709
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Gołąbki to tradycyjne danie, które zna każdy. Zrobione jest z mięsno-ryżowego farszu i owinięte w ugotowane liście kapusty. Dodatkowo ich smak dopełniony jest domowym sosem pomidorowym. Okazuje się, że kuchnia polska nie jest jedyną, która wykorzystuje takie połączenie smakowe. W Rumunii możemy zasmakować aromatycznych kapuścianych zawijańców, które są odpowiednikiem naszych tradycyjnych gołąbków. Różnią się jednak przyprawami i tym, że owijane są w liście kiszonej kapusty. Podaje się je bez sosu, lecz z dodatkiem boczku i duszonych resztek warzywa.
REKLAMA
Przepis na sarmale, czyli rumuńskie gołąbki
Składniki:
główka białej kapusty kiszonej,
pół szklanki białego ryżu,
pół kilo mięsa mielonego,
300 g wędzonego boczku w plastrach,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
1 cebula,
łyżeczka słodkiej papryki,
pół łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka tymianku,
4 liście laurowe,
10 ziarenek ziela angielskiego,
sól,
pieprz,
olej roślinny.
Sposób przygotowania:
Przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania gołąbków namocz w wodzie już ukiszoną kapustę. Po tym czasie obierz liście, tak aby się nie porwały. Z liści wykrój twarde zgrubienia i podziel na 2 kawałki o wielkości dłoni. Pamiętaj aby nie wyrzucać odkrojonych skrawków, ponieważ będą potrzebne w późniejszych etapach.
Cebulkę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Gdy cebula się przysmaży dodaj do niej ostrą i słodką paprykę i ryż. Wsyp również łyżeczkę tymianku. Zalej całość szklanką wody. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.
W większej misce umieść mięso mielone, ugotowany ryż wraz z innymi dodatkami oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiaj do połączenia składników.
Liścia rozłóż na desce, na jego środek umieść 2 łyżki przygotowanego farszu. Zawiń w taki sposób jak klasycznego gołąbka.
Na dnie większego garnka umieść połowę pozostałości z kiszonej kapusty. Następnie rozsmaruj koncentrat pomidorowy, wrzuć ziela angielskie i liście laurowe. Na całości rozłóż także połowę plastrów boczku.
Na tak przygotowanym spodzie układaj sarmale. Na wierzchu rozłóż pozostałą część boczku i liści kapusty.
Całość zalej wodą, tak aby przykryła wszystkie produkty. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
Po tym czasie umieść garnek w rozgrzanym do 160°C piekarniku i piecz przez około 3 godziny.
Gotowe sarmale podawaj z kwaśną śmietaną oraz kapustą i boczkiem, w której się dusiły.