Na rynkach i straganach pojawiła się już królowa warzyw sezonowych, czyli fasolka szparagowa. Jest ona doskonałym źródłem witaminy A, E i C, a do tego bogata jest w silne przeciwutleniacze, zwane flawonoidami. Warto włączyć ją do codziennej diety, bo poza smakowitym przysmakiem, jakim jest fasolka w bułce tartej, pasuję również do innych, warzywnych dań. Pozostaje pytanie jak gotować fasolkę szparagową? Grunt to nie robić tego zbyt długo.
Czas gotowania fasolki szparagowej zależy od jej rodzaju, czyli najprościej mówiąc jej koloru. Wbrew powszechnej opinii ma to znaczenie, ponieważ to zielona fasolka gotuje się najdłużej i łatwo się o tym przekonać gotując dwie różne odmiany w jednym czasie. Jak więc gotować fasolkę?
Co jeśli wolimy gotować fasolkę na parze? Wtedy może potrwać to od 10 do 20 minut niezależnie od rodzaju warzywa. Najlepiej jednak sprawdzać ostrożnie widelcem, czy fasolka szparagowa jest już miękka. Niektórzy wolą ją w wersji al dente, inni bardzo miękką. Ważne, by mimo wszystko jej nie rozgotować. Wtedy będzie niesmaczna oraz straci większość wartości odżywczych. Ponadto będzie wyglądać nieapetycznie.
Fasolkę dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i przekrawamy na pół, jeśli warzywa są zbyt długie. Ważne, by gotować kawałki o podobnej wielkości. Dzięki temu wszystkie ugotują się równomiernie. Przygotowaną fasolkę zalewamy wodą i wstawiamy na średnią moc palnika. Gdy woda będzie już gorąca, dodajemy łyżeczkę soli i tyle samo cukru. Gotujemy do momentu, aż fasolka zmięknie i odcedzamy na sitku. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy bułkę tartą wraz z czosnkiem granulowanym. Możemy dodatkowo posolić całą masę. Fasolkę polewamy gorącą bułką tartą, lub dorzucamy warzywa na patelnię i pozwalamy im się delikatnie podsmażyć. Takie danie można traktować jako główną przekąskę lub dodatek do obiadu. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl