Wraz z rozkwitem sezonu na warzywa i owoce, żal nie korzystać z dobroci, które oferuje nam natura. Pojawienie się na rynkach i straganach cukinii to doskonały moment, by wypróbować wegetariańskie przepisy na znakomite placki z cukinii. Receptura dziadka Romka jest banalnie prosta, a cały sekret tkwi w... śmietanie. Dodatek pysznego sosu sprawia, że danie staje się niewiarygodnie smakowite.
Cukinie myjemy pod zimną, bieżącą wodą i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli warzywa są młode, nie trzeba ich obierać ze skóry. Ta jest wówczas miękka i smaczna. W przypadku, gdy korzystamy ze starszych egzemplarzy, lepiej nie pomijać tego kroku. Starte na wiórki cukinie przekładamy do osobnego naczynia i solimy, by puściły wodę. W tym czasie ścieramy na tej samej tarce również cebulę. Gdy cukinie odcedzimy, łączymy je z tartą cebulą i mieszamy. Dodajemy do warzyw jajko, następnie przyprawy do smaku i na samym końcu mąkę. Całą masę na placki należy dokładnie wymieszać, tak by wszystkie składniki rozłożyły się równomiernie.
Konsystencja masy powinna być dość gęsta, by dało się z łatwością smażyć pyszne, warzywne placki. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Jeśli będzie go za mało, placki mogą przywierać i rozwarstwiać się, przez co będą wyglądać nieapetycznie. Na rozgrzany tłuszcz najlepiej kłaść je łyżką. Smażymy z obu stron do uzyskania rumianego koloru i przekładamy każdego placka na ręcznik papierowy. Gdy placki z cukinii będą odsączać się z nadmiaru oleju, przygotowujemy sos. Do naczynia przekładamy kwaśną śmietanę i skrapiamy solidnie sokiem z połówki cytryny. Do tego wrzucamy posiekany drobno koperek i z takim prostym sosem podajemy warzywne placki. Taka uczta będzie niezapomniana, a danie z pewnością przypadnie wszystkim do gustu. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl