Zupa kalafiorowa - przepis od cioci Ali. Jest pyszna, kremowa i aromatyczna dzięki dwóm żółtym składnikom

Zupa kalafiorowa to chyba jedna z najłatwiejszych zup do zrobienia i pewnie dlatego traktujemy ją nieco po macoszemu. Ot, różyczki kalafiora, ziemniaki i marchewkę gotuje się w bulionie do miękkości, zaprawia śmietaną i voil?. Jeśli chcesz odkryć pełen potencjał zupy kalafiorowej i sprawić, że będzie najlepszą zupą twojego życia, sprawdź przepis na kalafiorową mojej cioci. Dwa dodatki są według niej niezbędne.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa kalafiorowa gości w naszych domach bardzo często, ponieważ to smaczne warzywo jest dostępne cały rok w sklepach warzywnych i marketach. Nie jest jednak nieprawdą stwierdzenie, że właśnie latem kalafior ma najwięcej smaku i chociaż pełnia sezonu jeszcze nie ruszyła, to warzywa ze szklarni już są i zachęcają do kupienia. 

Jak zrobić zupę kalafiorową?

Cóż, to bardzo proste. Zupa powinna być delikatna, kremowa, nie powinna też mieć za dużo przypraw, by nie przytłoczyć delikatnego smaku warzywa, ale przy tym nie może być również mdła, bo kto lubi mdłe jedzenie? Na pewno nie moja ciocia, która gotuje kalafiorową godną rodziny królewskiej. Co jest w niej takiego wyjątkowego (w zupie, nie w cioci)? Otóż robotę robią dwa dodatki - żóltko jajka i przyprawa curry. Ciocia także zamiast śmietany dodaje trochę serka topionego. Nie przesadzę, mówiąc, że to chyba najlepsza zupa, jaką mam przyjemność jadać w domu rodzinnym. 

Zupa kalafiorowa - przepis

Składniki:

  • 1 większy kalafior
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 niewielkie marchewki
  • 2 żółtka z niewielkich jajek
  • kostka serka śmietankowego
  • ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • pół szklanki mleka
  • masło
  • sól, pieprz, przyprawa curry, szczypta gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Obraną marchewkę pokrój na talarki, głowę kalafiora podziel na różyczki, a liście dokładnie opłucz - dodane do zupy wzmocnią jej smak. 
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj marchewkę i podsmażaj przez ok. 5 minut, aż brzegi lekko się zarumienią. Później dodaj ziemniaki, podsmażaj kolejne 5 minut i zalej całość bulionem. 
  3. Kiedy bulion się zagotuje, dodaj różyczki i liście kalafiora. Lekko osól i dodaj mleko (to zniweluje charakterystyczny zapach. Gotuj na wolnym ogniu.
  4. Odlej kilka chochelek czystego wywaru i rozpuść w nim serek topiony. Wlej ponownie do garnka, dopraw pieprzem, gałką i curry (wystarczy łyżeczka, ale możesz dać więcej). Następnie wyłącz palnik.
  5. Żółtka dokładnie roztrzep i dodaj do zupy. Zupa powinna być wciąż gorąca, ale nie gotująca się, ponieważ wówczas żółtka się zetną. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj, najlepiej z posiekaną natką. 

Kremowa, pachnąca i pyszna jak nigdy. Tak przygotowana kalafiorowa świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa. Do podsmażających się warzyw możesz także dodać 2-3 posiekane ząbki czosnku - to wzmocni smak i doda przyjemnego aromatu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.