Więcej przepisów na dania z młodej kapusty znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Młoda kapusta to warzywo z ogromnym potencjałem, głównie dlatego, że można zrobić z niej niemal wszystko - ukisić, zrobić z niej pyszną zupę, zasmażyć i podać ze schabowym, udusić z boczkiem, zrobić z niej delikatne gołąbki lub najlepszą surówkę. Ale czy ktoś pomyślał, żeby z młodej kapusty zrobić placki? My pomysleliśmy - przepis na młodą kapustę w tym wydaniu to nie tylko ekstra obiad za grosze, ale także sposób na zaskoczenie najbliższych zupełnie nowym smakiem. Lepiej od razu zrobić podwójną porcję.
Młoda kapusta - przepis na bosko chrupiące placuszki
Składniki:
- ok. 500 g młodej kapusty
- 1 większa cebula
- 200 ml kefiru
- 1 duże jajko
- 5 łyżek mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz, opcjonalnie słodka papryka
- olej do smażenia
Placuszki z młodej kapusty - sposób wykonania:
- Kapustę poszatkuj, włóż do miski, lekko oprósz solą i wymasuj. Odstaw, by warzywo puściło sok.
- Po upływie kilkunastu do trzydziestu minut odciśnij kapustę jeśli soku było dużo, następnie dodaj cebulę startą na dużych oczkach tarki, kefir, jajko, mąkę wymieszaną z proszkiem i pieprz oraz paprykę do smaku.
- Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj odrobinę mąki - powinna przypominać konsystencją budyń lub gęstą śmietanę.
- Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje masy na placki z kapusty. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż z obu stron placki staną się złote i chrupiące.
Do placuszków z młodej kapusty możesz dodać także posiekany koperek i marchewkę startą na tarce - te dodatki dodadzą im jeszcze więcej wiosennego smaku. Takie placki będą stanowiły świetny dodatek do obiadu, a podane z kwaśną śmietaną lub domowym sosem czosnkowym będą wymarzonym podwieczorkiem.