Młoda kapusta w tym wydaniu to chrupiące arcydzieło. Weź kefir i jajko - za te placuszki można dać się pokroić

Młoda kapusta to warzywo, którym wiosną i wczesnym latem zajadamy się ze smakiem, korzystając z sezonu, który niestety nie trwa długo. Dziś zdradzimy wam przepis na młodą kapustę, na który na pewno byście nie wpadli - chrupiące, delikatne placuszki. Jak je zrobić? Tak jak lubimy - szybko, łatwo i tanio.

Więcej przepisów na dania z młodej kapusty znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Młoda kapusta to warzywo z ogromnym potencjałem, głównie dlatego, że można zrobić z niej niemal wszystko - ukisić, zrobić z niej pyszną zupę, zasmażyć i podać ze schabowym, udusić z boczkiem, zrobić z niej delikatne gołąbki lub najlepszą surówkę. Ale czy ktoś pomyślał, żeby z młodej kapusty zrobić placki? My pomysleliśmy  - przepis na młodą kapustę w tym wydaniu to nie tylko ekstra obiad za grosze, ale także sposób na zaskoczenie najbliższych zupełnie nowym smakiem. Lepiej od razu zrobić podwójną porcję. 

Młoda kapusta - przepis na bosko chrupiące placuszki

Składniki:

  • ok. 500 g młodej kapusty
  • 1 większa cebula
  • 200 ml kefiru
  • 1 duże jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, opcjonalnie słodka papryka
  • olej do smażenia

Placuszki z młodej kapusty - sposób wykonania:

  1. Kapustę poszatkuj, włóż do miski, lekko oprósz solą i wymasuj. Odstaw, by warzywo puściło sok. 
  2. Po upływie kilkunastu do trzydziestu minut odciśnij kapustę jeśli soku było dużo, następnie dodaj cebulę startą na dużych oczkach tarki,  kefir, jajko, mąkę wymieszaną z proszkiem i pieprz oraz paprykę do smaku. 
  3. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj odrobinę mąki - powinna przypominać konsystencją budyń lub gęstą śmietanę. 
  4. Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje masy na placki z kapusty. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż z obu stron placki staną się złote i chrupiące. 

Do placuszków z młodej kapusty możesz dodać także posiekany koperek i marchewkę startą na tarce - te dodatki dodadzą im jeszcze więcej wiosennego smaku. Takie placki będą stanowiły świetny dodatek do obiadu, a podane z kwaśną śmietaną lub domowym sosem czosnkowym będą wymarzonym podwieczorkiem. 

Więcej o: