Tiramisu z takim kremem jeszcze nie jedliście. Przetestowałyśmy przepis w redakcji. Szefowa zaniemówiła

Tiramisu to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. Chyba każdy, kto od czasu do czasu lubi przygotować coś słodkiego w kuchni, zna recepturę. Od pewnego czasu coraz szersze kręgi w mediach społecznościowych zatacza jednak wersja, w której zamiast kakao używa się kremu cytrynowego. Koleżanka z redakcji przetestowała ten przepis, a deser przyniosła do biura. Coś nam się wydaje, że tiramisu już zawsze będziemy robić w ten sposób.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Klasyki są dobre, potrzebne i wszyscy je uwielbiamy. Co nie oznacza, że nie warto ich czasem trochę podrasować. Wszyscy doskonale znamy tradycyjne tiramisu. Biszkopty, mascarpone, kawa, cukier, żółtka, kakao... Połączenie tych składników nie może źle smakować. A gdyby tak pozbyć się jednego z nich i zastąpić go kremem owocowym? 

Zobacz wideo Creme brulee to podobno najlepszy deser świata. Zobacz nasz przepis

Tiramisu w nowej wersji. Takiego jeszcze nie jedliście

Od pewnego czasu tiramisu w takiej wersji krąży po mediach społecznościowych. Można je znaleźć pod nazwą lemon tiramisu lub lemoncello tiramisu. Ta druga nazwa może być błędnie intepretowana i wskazywać, że w deserze jest alkohol - nic podobnego. To wersja bezalkoholowa, więc słodycz można podać też na przykład dzieciom. 

Jedna z naszych redaktorek przetestowała przepis, na który trafiła na Instagramie Baked by Laora. Już od samego patrzenia cieknie ślinka - w końcu krem cytrynowy to taka świetna sprawa! Na szczęście miałyśmy okazję, by przekonać się, jak smakuje, bo przyniosła deser do biura. Efekt przeszedł nasze oczekiwania. Po spróbowaniu kawałka ciasta szefowa zaniemówiła na krótko, a potem powiedziała: "To jest przepyszne! Jednocześnie puszyste i kremowe, rozpływa się w ustach". Też chcecie się przekonać? Łapcie przepis!

Przepis na cytrynowe tiramisu. Zaniemówisz z wrażenia

Autorka przepisu zrobiła deser w kwadratowym naczyniu żaroodpornym (nie podała wymiarów). Nasza redaktorka użyła z kolei tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki na krem cytrynowy:

  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 100 ml soku z cytryny,
  • 50 ml wody,
  • łyżeczka skrobi kukurydzianej,
  • opcjonalnie 50 g masła.

Składniki na krem mascarpone:

  • dwa opakowania podłużnych biszkoptów (ok. 24-30 sztuk),
  • 250 g mascarpone,
  • 100 g cukru pudru,
  • 300 ml ciepłego mleko,
  • 300 ml śmietanki kremówki.

Dodatkowo: skórka starta z cytryny i listki świeżej mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Najpierw robimy krem cytrynowy. W garnku łączymy ze sobą sok z cytryny, cukier i wodę. Podgrzewamy na średniej mocy palnika. W innym naczyniu mieszamy jajka z skrobią kukurydzianą. Gdy cukier w garnku zacznie się rozpuszczać, dodajemy do niego mieszankę skrobi i jaj. Masę w garnku mieszamy przez około sześć do dziewięciu minut. Gdy zgęstnieje, dodajemy masło, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Masę schładzamy przez kilka minut na blacie, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. 

Przechodzimy do kremu mascarpone. Serek miksujemy ze śmietanką kremówką i cukrem pudrem na wysokich obrotach przez 1-2 minuty. Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.

Do osobnego naczynia (autorka przepisu użyła takiego o wymiarach 18x30 cm), wlewamy ciepłe mleko i namaczamy w nim biszkopty. Następnie układamy je na dnie formy, w której będziemy robić cytrynowe tiramisu. Na biszkoptach rozsmarowujemy najpierw warstwę kremu mascarpone (ok. 1/4), a potem cytrynowego (mniej więcej połowę). Kładziemy kolejne biszkopty i znów smarujemy kremami. Pamiętamy, by 1/4 kremu mascarpone zostawić na zrobienie dekoracji. Deser możecie udekorować dowolnie: pokryć cały wierzch lub ułożyć określony kształt. Na koniec posypujemy deser startą skórką cytrynową i układamy kilka listków świeżej mięty.

Więcej o:
Copyright © Agora SA