Treściwy obiad z kiszoną kapustą w swojskim stylu. Przy nim bigos wypada blado

Sposobów na podanie znanych nam składników jest wiele, ale nie każdy okazuje się dobry. Jednak ten przepis z pewnością będzie smakować każdemu. To innowacyjna metoda na podanie kiszonej kapusty, która sprawia, że mięso jest delikatne i miękkie. Raz ją zrobisz i już nigdy nie wrócisz do innych sposobów.
Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

Ile domów, tyle pomysłów na smaczne dania. Zazwyczaj wykonuje się przepisy, które są nam dobre znane. Jednak czasem warto wypróbować coś innego, co może pokazać nowy pogląd na znane składniki. Przykładem takiego dania jest pieczony schab na kiszonej kapuście. Dzięki takiej mieszance po wypieczeniu mięso jest miękkie i soczyste. Dodatkowo jego smak jest przesiąknięty sokiem z kiszonego warzywa. To sprawia, że potrawa zyskuje na oryginalności. Do podanego przepisu możesz również dodać inne, jeszcze bardziej aromatyczne przyprawy i warzywa. Dobrym pomysłem będzie wkrojenie do niego ząbków czosnku lub dodanie posiekanego pora.

Przepis na pieczony schab na kiszonej kapuście

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Schab podziel na plastry o grubości około 1,5 cm. Cebulę obierz i pokrój w talarki.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Następnie na przemian układaj na nim mięso i cebulę. Wierzch posyp majerankiem i obfitą ilością soli i pieprzu. Możesz również skropić go niewielką ilością tłuszczu.
  3. Kiszoną kapustę delikatnie opłucz, by nie była za kwaśna. Odcedź ją z wody i ułóż równomiernie w naczyniu. Pamiętaj aby obłożyć nią dookoła mięso, wierzch pozostawić pusty.
  4. Tak przygotowany schab włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
  5. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz całość przez następne 15 minut. Mięso powinno się w tym czasie zarumienić.
  6. Tak wypieczony schab podawaj z ulubionymi dodatkami. Wypieczona kapusta może pełnić funkcję sałatki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA