Najlepsze ciasto bez pieczenia według Ewy Wachowicz. Aby wyszło, wykorzystaj te sezonowe owoce

Słodkie ciasta to najsmaczniejsze desery, które można wykonać. Wachowicz pokazała swoją propozycję na letni przysmak, który zachwyci nie tylko smakiem. Sposób jego podania może każdego zaskoczyć.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Ewa Wachowicz jest ciągle popularną osobowością telewizyjną. Jej przepisy odtwarzane są w każdym domu, a przed telewizorami potrafi zgromadzić tłumy. W programie "Ewa gotuje" zdradza receptury na smaczne i szybkie dania, a także na desery, które może wykonać każdy. Jakiś czas temu zaprezentowała ciasto, które robi duże wrażenie. Może być podane jako wypiek do kawy, a także jako tort na urodzinową imprezę. Smak dopełniony jest sezonowymi owocami - jej wybór padł na truskawki. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Przepis na torcik truskawkowy Ewy Wachowicz

Składniki:

  • pół litra śmietanki 36 proc.,
  • pół kilo truskawek,
  • 100 g masła,
  • 2 galaretki agrestowe,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 160 g herbatników,
  • opakowanie podłużnych biszkoptów.

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki agrestowe przesyp do naczynia i zalej je wrzątkiem zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Herbatniki podziel na mniejsze kawałki i przesyp je do miski. Za pomocą blendera skrusz je na drobny piasek. Masło umieść w rondelku i rozpuść je na niewielkim ogniu. Następnie przelej je do herbatników i dokładnie wymieszaj.
  3. Tak przygotowaną mieszanką wylep spód tortownicy i wstaw blaszkę do lodówki.
  4. Śmietankę wyjmij z lodówki i przelej ją do większej miski. Ubijaj ją przez kilka minut do uzyskania puszystej masy. Wlej do niej przestudzoną galaretkę agrestową i wymieszaj.
  5. Truskawki dokładnie przemyj, pozbądź się szypułek i podziel je na pół. Na herbatnikowym spodzie ułóż połowę owoców i zalej je śmietanką z galaretką. Ponownie umieść blaszkę w lodówce i pozostaw ją na około godzinę.
  6. Pod koniec czasu przesyp galaretki truskawkowe do miski i zalej je wrzątkiem. Wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.
  7. Po tym czasie na śmietance ułóż drugą połowę truskawek i zalej je chłodną galaretką truskawkową. Pozostaw ciasto do stężenia, następnie przenieś je na godzinę do lodówki.
  8. Na koniec wyjmij rent blaszki i zamiast niego obłóż ciasto podłużnymi biszkoptami. Całość przewiąż wstążką, by nic się nie rozpadło.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.