Przepis na obiad od szkolnej kucharki. Przygotowanie jest błyskawiczne, a jeszcze szybciej znika ze stołu

Szukanie obiadowych inspiracji nie jest takim prostym zadaniem. Na szczęście zapytanie o przepis doświadczonych kucharek zawsze gwarantuje sukces. Ja zapytałam o to szkolną kucharkę. Podała mi recepturę na danie, które znika od razu po zrobieniu. Nie można się temu dziwić. Wychodzi palce lizać!
Zobacz wideo Chrupiące udka z kurczaka z pikantnym majonezem

Codzienne rozmyślanie na temat dań, które można przygotować i podać rodzinie, jest zadaniem wymagającym dużej kreatywności. Przecież ciągle powtarzające się klasyczne zupy czy kotlety kiedyś mogą się znudzić. Warto wtedy poprosić o pomoc bardziej doświadczone gospodynie lub gospodarzy. Oni z pewnością znają przepisy, o których nawet nie pomyślimy. Właśnie dlatego zapytałam szkolną kucharkę, co ona przygotowałaby na obiad. Podała mi przepis na kurczaka w sosie porowym. Po jego wykonaniu cała rodzina pytała mnie o przepis.

Przepis na kurczaka w sosie porowym

Składniki:

  • pół kilo fileta z kurczaka,
  • 2 duże pory,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku lub płatków chili,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka curry,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Do miseczki wsyp sól, pieprz, obie papryki i przyprawę curry. Wlej również 2 łyżki oleju i zamieszaj. Powstałą mieszanką polej kawałki mięsa i dokładnie wymieszaj.
  3. Patelnie ustaw na średnim ogniu. Następnie ułóż na niej przygotowanego kurczaka i obsmaż z każdej strony. Gdy się podsmaży przenieś do go miseczki.
  4. Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła. Pory przemyj i drobno posiekaj, przełóż je na gorący tłuszcz. Podsmaż całość przez około 3-4 minuty.
  5. Śmietanę przenieś do miski i wlej do niej mleko. Dopraw produkty solą, pieprzem i kurkumą. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  6. Gotowego kurczaka umieść na patelni z porem, całość polej przygotowanym sosem.
  7. Składniki przemieszaj i duś pod przykryciem przez kilka minut. Sos powinien zgęstnieć, a produkty powinny być gorące.
  8. Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami. Posyp je również płatkami chili.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.