Szukanie obiadowych inspiracji nie jest takim prostym zadaniem. Na szczęście zapytanie o przepis doświadczonych kucharek zawsze gwarantuje sukces. Ja zapytałam o to szkolną kucharkę. Podała mi recepturę na danie, które znika od razu po zrobieniu. Nie można się temu dziwić. Wychodzi palce lizać!
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Chrupiące udka z kurczaka z pikantnym majonezem
Codzienne rozmyślanie na temat dań, które można przygotować i podać rodzinie, jest zadaniem wymagającym dużej kreatywności. Przecież ciągle powtarzające się klasyczne zupy czy kotlety kiedyś mogą się znudzić. Warto wtedy poprosić o pomoc bardziej doświadczone gospodynie lub gospodarzy. Oni z pewnością znają przepisy, o których nawet nie pomyślimy. Właśnie dlatego zapytałam szkolną kucharkę, co ona przygotowałaby na obiad. Podała mi przepis na kurczaka w sosie porowym. Po jego wykonaniu cała rodzina pytała mnie o przepis.
REKLAMA
Przepis na kurczaka w sosie porowym
Składniki:
pół kilo fileta z kurczaka,
2 duże pory,
3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
pół szklanki mleka,
łyżka masła,
2 łyżki oleju,
łyżeczka papryki słodkiej,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku lub płatków chili,
łyżeczka kurkumy,
łyżeczka curry,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek i pokrój na mniejsze kawałki.
Do miseczki wsyp sól, pieprz, obie papryki i przyprawę curry. Wlej również 2 łyżki oleju i zamieszaj. Powstałą mieszanką polej kawałki mięsa i dokładnie wymieszaj.
Patelnie ustaw na średnim ogniu. Następnie ułóż na niej przygotowanego kurczaka i obsmaż z każdej strony. Gdy się podsmaży przenieś do go miseczki.
Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła. Pory przemyj i drobno posiekaj, przełóż je na gorący tłuszcz. Podsmaż całość przez około 3-4 minuty.
Śmietanę przenieś do miski i wlej do niej mleko. Dopraw produkty solą, pieprzem i kurkumą. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
Gotowego kurczaka umieść na patelni z porem, całość polej przygotowanym sosem.
Składniki przemieszaj i duś pod przykryciem przez kilka minut. Sos powinien zgęstnieć, a produkty powinny być gorące.
Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami. Posyp je również płatkami chili.