Wystarczy, że masz w domu ziemniaka i ser, a zrobisz najlepszy obiad. Inni będą zbierać szczękę z podłogi

Czasem długo głowimy się, co zrobić na obiad czy kolację. Wydaje nam się, że lista składników powinna być długa, by było to coś pysznego. Tymczasem wystarczy mieć w domu kilka podstawowych produktów, a do tego ziemniaka i ser, by zrobić tak pyszny placek, że rodzina i znajomi będą zbierać szczękę z podłogi.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Najlepsze przepisy to zazwyczaj te najmniej skomplikowane. Krótka lista składników bez żadnych zaskakujących i rzadkich produktów to przepis na sukces i pyszny obiad, kolację czy przekąskę. Jeżeli brakuje ci pomysłów na to, co by tu jeszcze ugotować, to prawdopodobnie mamy coś, co ci się spodoba. Jest proste do zrobienia, przygotowanie nie zajmuje czasu i nawet nie trzeba włączać piekarnika, choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że będzie potrzebny. Wystarczy tylko patelnia.

Zobacz wideo Przepis na roladę z ciasta francuskiego z szynką i serem

Weź ziemniaki i ser, i zrób najlepszy obiad. Podajemy przepis

Internet to kopalnia kulinarnych inspiracji. Na YouTubie trafiliśmy na przepis, który przykuł naszą uwagę. Żeby go zrobić, wystarczy bowiem mieć w kuchni kilka naprawdę podstawowych produktów, jak mąka, masło, mleko, ziemniaki i ser. Zaciekawiliśmy cię? To podajemy przepis na placek z ziemniakami i serem mozzarella, który zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Składniki:

Na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 90 ml mleka,
  • łyżka roztopionego masła,
  • 1 g soli.

Na farsz:

  • ser mozzarella (w kostce, nie w kulkach),
  • 2 średnie ziemniaki lub 1 duży,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • łyżka posiekanej cebuli,
  • łyżka majonezu.
 

Sposób przygotowania:

Mleko przelewamy do miski. Dodajemy sól, mąkę pszenną i mieszamy tak, by zrobiły się grudki. Wlewamy łyżkę roztopionego masła (można je zastąpić np. olejem roślinnym). Formujemy ciasto tak, by mąka nie była widoczna. Powinno mieć kształt gładkiej kuli. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.

W międzyczasie robimy farsz. Ziemniaki obieramy i wkładamy do rondelka. Wlewamy wodę tak, by je zakryła. Przykrywamy garnek i gotujemy ziemniaki na średnim ogniu. Po ugotowaniu wyjmujemy je, odsączamy z wody i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Rozgniatamy. Do małej miseczki wsypujemy posiekaną cebulę i podgrzewamy ją chwilę w mikrofalówce. Do ziemniaków w naczyniu dodajemy majonez i cebulkę. Dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy cienko na blacie lub stolnicy posypanej mąką. Powinno mieć kształt dużego, okrągłego placka. Mozzarellę kroimy na kawałeczki i posypujemy nią rozwałkowane ciasto. Na ser kładziemy ziemniaki z cebulą i rozsmarowujemy tak, by utworzyć koło. Następnie kładziemy kolejną warstwę mozzarelli. Zwijamy ciasno placek i sklejamy ze sobą jego brzegi tak, jak na powyższym filmie. Przewracamy na drugą stronę i delikatnie rozwałkowujemy. Uważamy, by ciasto się nie rozkleiło, a farsz nie wypadł ze środka. 

Rozgrzewamy na patelni olej i przekładamy na nią placek. Wierzch ciasta smarujemy olejem. Przykrywamy i podsmażamy przez trzy do pięciu minut. Potem obracamy ostrożnie placek na drugą stronę i znów smażymy tyle samo czasu. Gotowy placek z ziemniakami i mozzarellą przekładamy na talerz i kroimy na kawałki. Ser w środku powinien się rozpuścić i apetycznie ciągnąć, a wierzch placka powinien być złocisty i chrupiący. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA