Trzymasz chleb w pojemniku? Dowiedz się, gdzie go schować, kiedy pojawią się pierwsze upały!

Choć w tym roku czerwiec w Polsce jest dosyć chłodny, to jednak Wielka Brytania w ostatnim czasie zmaga się z wysokimi temperaturami. Niecodzienne zjawisko na Wyspach rodzi nowe wyzwania. Ekspertka zdradza, jak poprawnie przechowywać chleb, gdy na dworze jest gorąco.
Zobacz wideo Znamy prognozę na sezon urlopowy 2023!

Przechowywanie żywności bywa kłopotliwe, zwłaszcza kiedy w grę wchodzą upały, a nie wszystko mieści się w lodówce. Choć zazwyczaj skupiamy się na wędlinach, serach czy owocach, to jednak okazuje się, że chleb również powinien mieć zapewnione właściwe warunki. Zwróć uwagę, w czym przechowujesz pieczywo.

Gdzie schować chleb w upalny dzień? Ekspertka zdradza szczegóły

Tegoroczna wiosna i zbliżające się lato w Polsce są do tej pory dość chodne i trudno mówić o upałach, jakie miały miejsce w ubiegłym roku. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja meteorologiczna w Wielkiej Brytanii. Od pewnego czasu w mediach pojawia się sporo doniesień na temat rekordowo wysokich temperatur, co dla lokalnych mieszkańców stanowi miłą odmianę. Niestety poza pozytywnym aspektem na Brytyjczyków spadają także wyzwania dotyczące między innymi przechowywania żywności. Nie są przyzwyczajeni do upałów i zapominają, że dotychczasowe metody mogą zawodzić. 

Z pomocą przyszła ekspertka, która zwróciła uwagę na formę przechowywania chleba. Kobieta zaznaczyła, że gdy termometry wskazują wysokie wartości, należy zwrócić uwagę na to, gdzie trzymamy chleb. Pieczywo powinno być schowane w chłodnym i suchym miejscu, aby nie zapleśniało, a upały to uniemożliwiają. Portal express.co.uk powołał się na wiedzę i doświadczenie niemieckiej ekspertki ds. żywienia Birgit Brendel. Kobieta zaznacza, że podczas gdy na dworze panuje skwar, pieczywo należy wkładać do ceramicznych i garncarskich pojemników. Ten rodzaj tworzywa zapewnia właściwą cyrkulację powietrza, przez co chleb nie pleśnieje.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zapobiegać marnowaniu żywności? Nie popełniaj tych błędów

Nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Podobnie jest w przypadku przechowywania żywności. Lepiej zadbać o pieczywo we właściwy sposób, niż później żałować, że jedzenie nadaje się do kosza. Niemiecka ekspertka zdradza również jakie błędy są często popełniane przez konsumentów i zaznacza, że choć lodówka pozwoli zachować świeżość chleba na dłużej, to jednak produkt traci pierwotną strukturę i smak.

Gdy chleb jest przechowywany w niskich temperaturach, około zera stopni Celsjusza lub poniżej, wilgoć unosi się na powierzchnię skórki, gdzie odparowuje, co ostatecznie prowadzi do zmian w wadze i smaku

- zaznacza Birgit Brendel w rozmowie z brytyjskim portalem informacyjnym. Jej zdaniem w ciepłe dni należy także unikać papierowych, czy plastikowych torebek. Przechowywany w nich chleb nie ma właściwej cyrkulacji powietrza, przez co dużo szybciej zaczyna się psuć.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.